Odkar sem kot študentka delala v neki kavarni, mi je kava dosti bližje, kot pa čase pred tem. Čeprav kave ne pijem in je tudi nikoli nisem, jo, če gre za kakšno posebno sorto ali okus, vedno poskusim, kljub temu, da večinomakrat končam z grimasami na obrazu, ker mi je okus po kavi vse več kot dober.
Nekaj časa nazaj sem na neki tržnici na dopustu poskusila do tedaj še nepoznano kombinacijo – bučo in kavo. Pa ne kave z umetno aromo po buči, ampak kavo, kateri je bil dodan pravi bučni pire z začimbami. Sprva se mi je zdelo, da me bo okus, kljub temu, da je bilo sredi poletja, v mislih popeljal do praznikov, a me je, na začudenje, razočaral. V napitku ni bilo moč okusiti ne buče ne začimb, okus po kavi pa je bil zelo bežen. Tudi mami ni bil kaj preveč všeč, pa je vse prej kot izbirčna.
V bučnem maratonu mi je tako na misel prišla ideja, da bi poskusila poustvariti bučno kavo, ki jo v tujini poznajo pod imenom pumpkin spiced latte. Gre za posebno mešanico začimb, ki jo zmešajo z bučnim pirejem in prelijejo z mlekom in ekspresom. Tudi sama sem se lotila doma narejene mešanice, ki sem jo v kombinaciji z bučami preizkusila že v receptu za bučni tiramisu. Poleg vseh teh sestavin pa sem dodala tudi malo ruma in stepeno sladko smetano za pravi jesenski užitek.
Za razliko od tiste kave, ki sem jo poskusila na trgu, je ta precej bolj začinjena in ne tako nevtralnega okusa, kot je bila tista. Kave sicer ne pijem, pa mi je bila kljub temu zelo všeč. Čeprav se recept morda bere kot zapleten, lahko okusni kavni napitek pripravite tudi doma – brez kavnega aparata. Z zgolj nekaj začimbami, ki jih združite v okusno začimbo mešanico (in jo uporabite v raznovrstnih receptih kot so piškoti, napitki, sladice ipd.), bučnim pirejem, kavo in rumom lahko ustvarite pravo jesensko idilo tudi izven jesenske sezone.
[recipe title=”Bučni latte” servings=”4×3 dcl” time=”30 min” difficulty=”/”]
[recipe-ingredients]
- Sestavine:
- 300 g surove, očiščene buče
- 50 g sladkorja (ali več po okusu)
- 3, 5 dcl mleka
- 1, 5 dcl sladke smetane
- 4 x 1 JŽ ruma (ali več)
- Stepena sladka smetana
- 4 x po 0, 5 dcl močne kave
- Začimbna mešanica:
- 3 zvrhane JŽ mletega cimeta (ca. 30 g)
- 2 zravnani JŽ mletega ingverja
- 1 ČŽ mletega pimenta
- 1/2 sveže naribanega muškatnega oreščka
- 1/2 ČŽ mletih klinčkov
- malo mletega janeža po želji
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions]
- Najprej se lotimo kuhanja buče. Bučo olupimo, operemo in narežemo na koščke.
- Nad soparo ali v malo vode jo skuhamo do mehkega, približno 20 minut.
- Po potrebi odcedimo in še vroči primešamo sladkor ter spasiramo v pire.
- Za začimbno mešanico združimo vse začimbe.
- Mleko in sladko smetano združimo ter zavremo. V vrelo vodo zakuhamo močno kavo in pustimo, da malo odsedi.
- V lonček ali kozarec damo po 1-2 JŽ bučnega pireja, rum in začimbe. Prelijemo z dobrim dcl mešanice mleka in smetane, na koncu pa vlijemo še kavo.
- Po vrhu okrasimo s stepeno sladko smetano in ščepom začimbne mešanice.
- Po želji dosladkamo in takoj postrežemo. Pred pitjem premešamo!
[/recipe-directions]
[/recipe]