Na blogu sem že večkrat omenila mojo ljubezen do cheesecake tortic – blag okus po skuti, neverjetna tekstura in mali milijon možnosti, s katerimi okusi jih lahko pripraviš. Tokratni cheesecake je nekaj zares posebnega – nikoli še namreč nisem zasledila sirne tortice, pripravljene iz polente.

Tako je, tale tortice ne vsebuje prav nič bele moke, njena podlaga pa se ne peče, ampak kar skuha. Postopek njene priprave je zelo enostaven, čeprav bi morda kdo mislil, da je zapleten. Koruzni zdrob od Vila Natura, ki sem ga uporabila v receptu, je eden izmed najboljših, ki sem jih kadarkoli pokusila – tako kremast, tako aromatičen.

Povrh sem tortico okrasila s pokuhanimi borovnicami, katere lahko brez problema nadomestite s kakšnim drugim sadjem, npr. jagodami ali pa malinami. Za bolj jesensko različico pa lahko uporabite celo hruške, slive ali pa jabolka.

[recipe title=”Cheesecake s polento” servings=”12-14 kosov” time=”90 minut brez ohlajanja” difficulty=”Ø 26 cm”]

[recipe-ingredients]

  • Sestavine za podlago:
  • 220g BIO koruznega zdroba
  • 400 g polnomastnega mleka
  • 200 g sladke smetane
  • 200 g vode
  • 40 g masla
  • 250 g rikote
  • ščep soli
  • Potrebujemo še:
  • 4 večja jajca
  • 180 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkorja
  • 40 g limončela (ali lupina 1 bio limone)
  • Za dekoracijo:
  • 250 g borovnic
  • 2 žlici medu
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 dl vode
  • 10 g vaniljevega pudinga
  • 150 ml sladke smetane za stepanje

[/recipe-ingredients]

[recipe-directions]

  1. Pekač namastite z oljem ter obložite s peki papirjem. Pečico segrejte na 190 stopinj.
  2. Lotite se priprave polente : mleko, sladko smetano, vodo, maslo in sol zavrite. Ko zavre, z metlico počasi vmešajte polento, da se ne naredijo grudice, ter ponovno zavrite. Pokrijte in na nizkem ognju počasi kuhajte 15 minut.
  3. V skledi združite jajca, sladkor, vaniljev sladkor ter limončelo ter stepajte 15 minut, da masa pobeli in naraste.
  4. Polento predenite v večjo posodo in vanjo vmešajte rikoto. Nato postopoma dodajajte jajčno mešanico. Medtem konstantno mešajte, saj je polenta še vroča in lahko jajca zakrknejo.
  5. Maso vlijte v pekač ter pecite 40-45 minut do zlate barve – sredina tortice se mora po peki še rahlo premikati. Popolnoma ohladite.
  6. Borovnice, med, limonin sok in vodo počasi kuhajte 20 minut. Puding zmešajte z malce vode ter ga vlijte na borovnice. Premešajte in malce pokuhajte, da se masa zgosti. Ohladite.
  7. Po sredini razporedimo pokuhane borovnice. Sladko smetano stepite ter z njo okrasite ohlajeno torto. Postrezite.
  8. V hladilniku v zaprti posodi zdrži do 4 dni.

[/recipe-directions]

[/recipe]

Pri Vila Natura so zavezani h kakovosti zato uporabljajo le ekološko pridelavo hrane. S tem zagotavljajo vrhunsko kakovost živil s slovenskim poreklom. Te zanima, kaj vse ponujajo pri Vila Natura? Klikni tukaj za domačo stran ali pa si spodaj oglej, katera produkta smo uporabili v tem receptu:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja