Pri nas je spet dišalo po štrudlju. Ampak ne takem, kot smo ga navadno vajeni. Tokrat je vlečeno testo zamenjalo listnato, jabolkom pa se je pridružila še vaniljeva krema s kremnim sirom. Zdi se mi, da je s temle celo nekoliko manj kompliciranja in z manj kompliciranja mislim, da jabolk ni potrebno ribati (juhej!). Vse, kar potrebujete za ta štrudelj, je mala mera potrpežljivosti, da se nadeva ohladita, in velika mera samokontrole, da ju ne pojeste, še preden se uspeta razmazati po testu. Ja, vanilja in jabolka so preprosto takšna kombinacija, ki ji ne gre oporekati.
Velika prednost tega štrudlja je to, da je delan iz listnatega testa. No, vsaj za tiste, ki, tako kot jaz, obožujejo krhko teksturo. Kot pri kakšnih toplih maslenih rogljičkih, ko se testo lomi ob vsakem ugrizu! Sicer navadno za tem sledi drobtinski nered po mizi, ampak jaz tu ne vidim nobenega problema. 🙂
Še en velik plus pa je to, da ga lahko preprosto zamrznete in daste v pečico šele takrat, ko ga želite postreči. Še več, celo svetujem vam, da ga pred peko zamrznete, saj se bo lepše zapekel, nadeva pa ne bosta tako uhajala kot pri sveže pečenem.
Tale štrudelj je kot nalašč na kakšen čemeren jesensko-zimski dan, ko nebo prekrijejo sivi oblaki, ko je za sprehod potrebno nadeti že kakšne kapo ali rokavice in ko z rdečimi lički komaj čakamo na požirek vročega napitka. Bi prijal, kajne?
[recipe title=”Jabolčni štrudelj iz listnatega testa z vaniljevo kremo” servings=”6″ time=”60-70 min brez ohlajanja in peke” difficulty=”/”]
[recipe-ingredients]
- Sestavine za vaniljevo kremo:
- 400 ml mleka
- 80 g sladkorja v prahu
- 1 paket vaniljevega pudinga
- 150 g kremnega sira
- Sestavine za jabolčni nadev:
- 1 velika JŽ masla (20 g)
- 400 g očiščenih sladkih jabolk
- 60 g sladkorja
- 2 paketka vaniljevega sladkorja
- 1-2 ČŽ cimeta v prahu
- Sestavine za stepeno smetano:
- 1 paket že razvaljanega pravokotnega listnatega testa
- Sladkor v prahu za posip
- Mandljevi lističi za okras
- Po želji jajce za premaz
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions]
- Najprej se lotimo priprave vaniljeve kreme. V lončku skupaj zmešamo par žlic mleka, vaniljev puding in sladkor v prahu. Preostalo mleko zavremo in zakuhamo puding. Prelijemo ga v krožnik, prekrijemo s folijo, da se ne naredi skorjica, in ohladimo.
- Ko je krema hladna, ji vmešamo še kremni sir. Do uporabe postavimo na stran.
- Medtem ko se krema ohlaja, se lotimo jabolčnega nadeva. Jabolka olupimo, odstranimo sredico in jih narežemo na majhne kocke. Neto ploda naj bo nekje 400-450 g.
- V loncu raztopimo maslo in dodamo jabolka, sladkor in cimet. Kuhamo tako dolgo, da se jabolka zmehčajo, tekočina pa izpari. Odstavimo in ohladimo.
- Ko sta nadeva hladna, se lotimo še zadnjih fines. Listnato testo ‘odrolamo’. Po sredini, kamor bomo dali nadev, pustimo nerazrezanega, zunanji stranici pa poševno zarežemo na trakove. Po sredi razporedimo nadev, najprej vaniljevega nato jabolčnega. Trakove izmenjaje križamo čez nadev. Spodnji in zgornji rob pa zavihamo, da nadev ne bo uhajal.
- Če se bomo peke lotili takoj, štrudelj premažemo z jajcem, če pa ga bomo zamrznili, ga premažemo z vodo. V obeh primerih posujemo s sladkorjem v prahu in potrosimo z mandljevimi lističi.
- Zamrznjen štrudelj (nepredušno zaprt v vrečki) zdrži več tednov, mogoče celo mesecev. Pečemo ga na vnaprej ogreti pečici na 180-190 stopinj pb. 60-70 minut, svežega pa okoli 55-65 minut. Postrežemo rahlo toplega, najbolje z vaniljevim sladoledom, stepeno sladko smetano in/ali sladkorjem v prahu.
[/recipe-directions]
[/recipe]