Pust mastnih ust! A sem prav povedala? Včasih, ko sem bila še razredna stopnja, smo s prijateljicami vsako leto hodile po blokih trkat na vrata rekoč ‘A imate kaj za pusta hrusta?’ Nekaj zagrenjenih pogledov nas je hitro odvrnilo z njihovega praga, večina pa je vedno dala kakšen tolar ali pa kaj sladkega.

Pogrešam tiste čase, ko so otroci še hodili od vrat do vrat. Čarobno se mi je zdelo, ko si odprl vrata, na pragu pa so stali čarovnica, indijanec, kavbojec in žival, za katero nisi takoj ‘pogruntal’ za katero sploh gre. Zdajšnji časi so tako drugačni od tistih, v katerih sem odraščala in škoda mi je, da so se zadeve tako spremenile.

In ko smo ravno pri pustu hrustu, jaz si pusta ne predstavljam brez obilice krofov. Marmeladni, čokoladni, vaniljevi, obliti, neobliti, kakršnikoli, samo, da so krofi. Nisem jih velikokrat delala in skoraj vedno se je zgodilo, da niso imeli lepega krajcarja po peki. Tile današnji pa so presegli čisto vsa pričakovanja!

Njihovo testo je bilo fantastično, mehko, aromatično, še naslednji dan so bili krofi mehki, kot bi jih ravnokar dal iz olja. Tudi polnilo je bilo čisto nekaj posebnega, saj sem namesto marmelade uporabila doma pripravljeno vaniljevo kremo z bogato konsistenco in intenzivnim okusom po vanilji. A kako sem to dosegla? Z vaniljevim kremnim medom Melissé, seveda.

Sama krema je sladkana izključno z medom, prav tako pa je izjemno aromatična in bi jo skorajda lahko postregel že kot samostojno sladico v kozarcu. Pripravljena je na ‘tapravi’ način brez praškov z rumenjaki, kar ji da še bolj bogat okus in teksturo.

Njen okus je božanski; vaniljeve note so absolutno v ospredju (hura za vse, ki obožujemo vaniljo!), potem pa se ti v ustih razvije še popolna in nežna aroma po medu, ki izjemno dopolnjuje puhaste krofe.

Jaz mislim, da čeprav je z njimi več dela, kot pa če jih kupiš kar v trgovini, so domači krofi najboljši krofi daleč naokoli, sploh pa tile, ki so povsem nekaj drugega, kot pa smo navadno vajeni za pusta hrusta. ?

[recipe title=”Krofi z vaniljevo kremo” servings=”ca. 13 krofov” time=”3-4 h brez ohlajanja” difficulty=”/”]

[recipe-ingredients]

  • Sestavine za testo:
  • 250 g ostre moke
  • 250 g gladke moke
  • Ščep soli
  • 250 g mleka + 6 JŽ
  • 40 g svežega kvasa
  • 50 g sladkorja + 1 JŽ
  • 8 rumenjakov sobne temperature
  • 1 JŽ ruma
  • 60 g stopljenega masla
  • Sestavine za kremo:
  • 550 g polnomastnega mleka
  • 1 vaniljev strok
  • 4 rumenjaki velikih jajc
  • 50 g škroba
  • 120 g Melissé kremnega medu vanilja
  • 50 g masla
  • 5 listov želatine
  • Potrebujemo še:
  • Olje za cvrtje (1-1,5l)
  • Kristalni sladkor za povaljanje

[/recipe-ingredients]

[recipe-directions]

  1. Najprej se lotimo kreme. Vaniljev strok razpolovimo in mu odstranimo semena. Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut.
  2. V skledi zmešamo rumenjake, škrob in par žlic mleka. Ostalo mleko skupaj z vaniljo segrejemo skoraj do vretja in ga vlijemo na rumenjakovo zmes. Maso vrnemo nazaj v lonec ter med konstantnim mešanjem z metlico kuhljamo še ca. 1 minuto, da se masa zgosti.
  3. Kremo odstavimo, vanjo vmešamo ožeto želatino, maslo in kremni med.
  4. Premešamo, da se masa poenoti, pokrijemo s folijo, da med ohlajanjem ne bo nastala skorjica, ter popolnoma ohladimo.
  5. Nato se lotimo testa za krofe: V skledi zmešamo moki in sol. Mleko segrejemo do toplega (ne sme biti vroče!), dodamo 1 JŽ sladkorja in nadrobljeni kvas ter pustimo vzhajati 10-15 minut.
  6. V skledi robotskega mešalnika nato združimo vse sestavine ter mesimo 20 minut, da postane testo prožno. Če mesimo na roke, na pult stresemo moko, v njej naredimo jamico, vanjo zlijemo vse mokre sestavine ter združimo v testo. Čas mešenja se ne spremeni.
  7. Če je testo preveč lepljivo, dodamo še malce moke.
  8. Testo damo v skledo, pokrijemo s folijo ali krpo in na toplem brez prepiha vzhajamo 1 h.
  9. Po 1 h testo pregnetemo ter oblikujemo kroglice po 70 g. Kroglice naj bodo čim bolj gladke, saj se bo to poznalo po peki.
  10. Polagamo jih na pomokan prt z zadostnim medsebojnim razmakom, pokrijemo, da se ne bodo sušili, ter vzhajamo še 1 h na toplem, da podvojijo volumen.
  11. Medtem segrejemo olje (ca. 1-1,5 l, odvisno od velikosti posode, v višino naj olje meri okoli 3-4 cm). Če vanj pomočimo vrh kuhalnice, se morajo okrog pojaviti mehurčki, hkrati pa ne sme biti prevroče, ker se bodo krofi zažgali. Temperatura olja naj bo okoli 170 stopinj.
  12. Krofe pazljivo polagamo v vroče olja z vzhajano vrhnjo stranjo navzdol in ponev pokrijemo. Naenkrat pečemo 3-4 krofe, da imajo prostor vzhajati med cvrtjem.
  13. Najprej jih cvremo 3-4 minute s pokrovko, nato pokrov odstranimo, krofe obrnemo in cvremo nadaljnje 3-4 minute.
  14. Krofe takoj povaljamo v kristalnem sladkorju, nato pa jih položimo na papirnato servieto, da se pred polnjenjem malce ohladijo.
  15. Ohlajeno kremo predenemo v slaščičarsko rokavico z ozkim nastavkom ter z njo napolnimo krofe.
  16. Krofe hranimo v zaprti posodi, da bodo čim dlje časa ostali sveži.

[/recipe-directions]

[/recipe]

Te zanima skrivnost odličnega medenega okusa v tem receptu? Odkrij ga na spodnji povezavi. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja