Oh, pite imajo pri meni posebno mesto v mojem srcu. Tako nostalgične se mi zdijo. Venomer si jih predstavljam pozno jeseni, ko so dnevi že občutno hladnejši in ko kot majhen otrok priletim izza hiše ravno takrat, ko babica odpira kuhinjsko okno in še vroč pekač polaga na zunanjo polico, da bi se pita čimprej ohladila.
No, vsaj tako si predstavljam, ker tega nikoli nisem doživela (smeh). Na blogu sem že večkrat omenila, da je ravno jabolčna pita moja najljubša sladica. Važno je le, da je domača, sočna, bogato obložena, z veliko cimeta.
Čeprav je tale današnja krasotica njeno totalno nasprotje, se vseeno znajde kar visoko na lestvici najljubših pit, ki sem jih kadarkoli pokusila. Hrustljava podlaga in bogata krema sta me prepričali že ob prvem grižljaju. Pita je veganska, brez glutena, brez jajc in brez kristalnega sladkorja, v kremi pa se skriva skrivna sestavina – Rok’s 100% lešnikovo maslo, ki z dodatkom čokolade v kremi spominja na kakšno zdravo alternativo Nutelle.
Mislim, da doma narejena pita ne bi mogla biti hitreje pripravljena (kar se tiče samega dela), saj je tako pri podlogi kot pri kremi potrebno zgolj zmešati vse sestavine, jih bodisi zmleti in malce popeči ali pa nekoliko pokuhati.
Za okras sem uporabila zgolj pražene lešnike, ki že na daleč opozarjajo na okus pite, prav tako pa poskrbijo za neverjetno okusen in hrustljav dodatek že tako dobri piti.
[recipe title=”Veganska lešnikova pita” servings=”8-10 oseb” time=”25 minut brez peke in ohlajanja” difficulty=”Ø 25 cm”]
[recipe-ingredients]
- Sestavine za dno:
- 100 g mletih lešnikov
- 100 g rahlih ovsenih kosmičev
- 40 g stopljenega Rok’s kokosovega olja
- 1 ČŽ vaniljeve arome
- 3 JŽ javorjevega sirupa
- Ščep soli
- Sestavine za kremo:
- 230 g čokolade (50% kakava)
- 400 g kokosove smetane iz pločevinke (samo strjen zgornji del)
- 3 JŽ javorjevega sirupa
- 100 g Rok’s kremnega lešnikovega masla
- Ščep soli
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions]
- Pečico segrejemo na 175 stopinj, pekač namastimo in obložimo s papirjem za peko.
- Za dno združimo vse sestavine in jih v multipraktiku malce zmiksamo. Predenemo na pekač in nekoliko vtisnemo na dno in ob rob pekača.
- Pečemo 15-17 minut in popolnoma ohladimo.
- Za kremo zmešamo vse sestavine in jih v kozici vremo ca. 2 minuti medtem pa stalno mešamo, da se masa ne prismodi. Ohlajeno kremo zlijemo na dno ter čez noč postavimo v zamrzovalnik.
- Naslednji dan okrasimo s praženimi lešniki, pita pa se lahko kljub dolgi noči v zamrzovalniku reže že po nekje 15-20 minutah na sobni temperaturi. Hranimo v hladilniku.
[/recipe-directions]
[/recipe]
Video recept
Psssst! Si tudi ti želiš ustvarjati z Rok’s izdelki? Na spodnjih povezavah najdeš izdelka, ki sem ju uporabila v zgornjem receptu: