Sezona borovnic je v polnem teku in prav je pripraviti kakšen okusen recept, ko so ti sladki sadeži še v sezoni. Ameriške borovnice so ene izmed mojih najljubših sadežev, pa naj gre za sveže, pokuhane v marmeladi ali kot sestavino katerekoli jedi, slane ali sladke.
In ker se mi zdi, da imamo vsi radi torte, sem iz njih pripravila borovničevo torto z dodatkom kremnega sira. Po okusu spominja na mehki in zračni cheesecake (ker, saj veste, tovrstne torte so navadno malce bolj ‘zbite’). Kiselkast okus kremnega sira pa odlično dopolnjujeta dve komponenti; pokuhane borovnice in pa nadvse okusen vaniljev biskvit.
Kakšno torto pa vi najraje pripravite?
[recipe title=”Borovničeva torta s kremnim sirom” servings=”12″ time=”4 h brez ohlajanja” difficulty=”Ø 24 cm”]
[recipe-ingredients]
- Sestavine za biskvit:
- 6 M jajc sobne temperature
- 180 g sladkorja
- 4 JŽ olja
- 2 vaniljeva sladkorja
- 220 g bele moke
- 4 g pecilnega praška
- Ščep soli
- Za borovničevo marmelado:
- 350-400 g ameriških borovnic
- 60 g medu
- 2 JŽ limoninega soka
- Za frosting:
- 500 g mascarpone sira (hladnega)
- 400 g kremnega sira (hladnega)
- 250 g sladke smetane za stepanje (hladne)
- 150 g sladkorja v prahu
- 2 ČŽ vaniljeve esence
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions]
- Lotimo se biskvita.
- Pečico segrejemo na 160 stopinj, pekač namastimo po robovih in obložimo s papirjem za peko.
- Jajca ločimo. Polovico sladkorja, olje in vaniljev sladkor zmešamo z rumenjaki in jih stepamo 5 minut, da narastejo in pobelijo. Drugo polovico sladkorja z beljaki stepemo v trd sneg.
- Moko zmešamo s pecilnim in soljo.
- Rumenjake zlijemo k beljakom in z metlico počasi in previdno poenotimo masi. Nato v 2-3 korakih dodamo še moko, ki jo prej presejemo. Z metlico jo počasi inkorporiramo k jajčni zmesi. Dobiti moramo puhasto maso, ki ni preveč tekoča.
- Temperaturo pečice zmanjšamo na 155 stopinj.
- Zlijemo jo v pekač in na spodnji rešeti pečemo 40 minut. Z zobotrebcem preverimo, če je biskvit na sredi pečen. Če ni, peko ustrezno podaljšamo.
- Ohladimo v pekaču in prerežemo na 3 oblate.
- Lotimo se frostinga. V skledi, v kateri boste mešali, združite mascarpone, kremni sir (Philadelphia, ABC…), sladkor v prahu in vaniljo. Stepajte par sekund, da se krema nekoliko sprosti, in da se sestavine povežejo.
- Nato vanjo vlijte še tekočo sladko smetano in stepajte na visoki hitrosti okoli 1-2 minuti, da se smetana stepe, tekstura pa postane nekoliko trša (konsistenca trdo stepene sladke smetane, krema se ne sme sesedati ali padati).
- Preložite jo v dresirno vrečko z okroglim nastavkom ter za par ur postavite na hladno, da se strdi.
- Lotimo se borovničeve marmelade. V loncu zmešamo vse sestavine, pokrijemo in na nizkem ognju zavremo. Lonček odkrijemo ter kuhljamo ca. 20 minut, da voda nekoliko izpari, in da dobimo konsistenco, podobno marmeladi. Ohladimo.
- Sestavimo: Prvi oblat torte na tanko premažemo s frostingom, ob robu nabrizgamo kremo, da marmelada ne bo uhajala (glej sliko), na sredo razmažemo polovico marmelade ter jo premažemo s par žlicami kreme (glej sliko). Postopek še enkrat ponovimo.
- S preostankom frostinga okrasimo torto in jo dekoriramo po trenutnem navdihu.
[/recipe-directions]
[/recipe]