B

Borovničeva torta s kremnim sirom

Sezona borovnic je v polnem teku in prav je pripraviti kakšen okusen recept, ko so ti sladki sadeži še v sezoni. Ameriške borovnice so ene izmed mojih najljubših sadežev, pa naj gre za sveže, pokuhane v marmeladi ali kot sestavino katerekoli jedi, slane ali sladke.

In ker se mi zdi, da imamo vsi radi torte, sem iz njih pripravila borovničevo torto z dodatkom kremnega sira. Po okusu spominja na mehki in zračni cheesecake (ker, saj veste, tovrstne torte so navadno malce bolj ‘zbite’). Kiselkast okus kremnega sira pa odlično dopolnjujeta dve komponenti; pokuhane borovnice in pa nadvse okusen vaniljev biskvit.

Kakšno torto pa vi najraje pripravite?

[recipe title=”Borovničeva torta s kremnim sirom” servings=”12″ time=”4 h brez ohlajanja” difficulty=”Ø 24 cm”]

[recipe-ingredients]

  • Sestavine za biskvit:
  • 6 M jajc sobne temperature
  • 180 g sladkorja
  • 4 JŽ olja
  • 2 vaniljeva sladkorja
  • 220 g bele moke
  • 4 g pecilnega praška
  • Ščep soli
  • Za borovničevo marmelado:
  • 350-400 g ameriških borovnic
  • 60 g medu
  • 2 JŽ limoninega soka
  • Za frosting:
  • 500 g mascarpone sira (hladnega)
  • 400 g kremnega sira (hladnega)
  • 250 g sladke smetane za stepanje (hladne)
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 2 ČŽ vaniljeve esence

[/recipe-ingredients]

[recipe-directions]

  1. Lotimo se biskvita.
  2. Pečico segrejemo na 160 stopinj, pekač namastimo po robovih in obložimo s papirjem za peko.
  3. Jajca ločimo. Polovico sladkorja, olje in vaniljev sladkor zmešamo z rumenjaki in jih stepamo 5 minut, da narastejo in pobelijo. Drugo polovico sladkorja z beljaki stepemo v trd sneg.
  4. Moko zmešamo s pecilnim in soljo.
  5. Rumenjake zlijemo k beljakom in z metlico počasi in previdno poenotimo masi. Nato v 2-3 korakih dodamo še moko, ki jo prej presejemo. Z metlico jo počasi inkorporiramo k jajčni zmesi. Dobiti moramo puhasto maso, ki ni preveč tekoča.
  6. Temperaturo pečice zmanjšamo na 155 stopinj.
  7. Zlijemo jo v pekač in na spodnji rešeti pečemo 40 minut. Z zobotrebcem preverimo, če je biskvit na sredi pečen. Če ni, peko ustrezno podaljšamo.
  8. Ohladimo v pekaču in prerežemo na 3 oblate.
  9. Lotimo se frostinga. V skledi, v kateri boste mešali, združite mascarpone, kremni sir (Philadelphia, ABC…), sladkor v prahu in vaniljo. Stepajte par sekund, da se krema nekoliko sprosti, in da se sestavine povežejo.
  10. Nato vanjo vlijte še tekočo sladko smetano in stepajte na visoki hitrosti okoli 1-2 minuti, da se smetana stepe, tekstura pa postane nekoliko trša (konsistenca trdo stepene sladke smetane, krema se ne sme sesedati ali padati).
  11. Preložite jo v dresirno vrečko z okroglim nastavkom ter za par ur postavite na hladno, da se strdi.
  12. Lotimo se borovničeve marmelade. V loncu zmešamo vse sestavine, pokrijemo in na nizkem ognju zavremo. Lonček odkrijemo ter kuhljamo ca. 20 minut, da voda nekoliko izpari, in da dobimo konsistenco, podobno marmeladi. Ohladimo.
  13. Sestavimo: Prvi oblat torte na tanko premažemo s frostingom, ob robu nabrizgamo kremo, da marmelada ne bo uhajala (glej sliko), na sredo razmažemo polovico marmelade ter jo premažemo s par žlicami kreme (glej sliko). Postopek še enkrat ponovimo.
  14. S preostankom frostinga okrasimo torto in jo dekoriramo po trenutnem navdihu.

[/recipe-directions]

[/recipe]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja