Grah v omaki je ena izmed najstarejših jedi, ki se jih spominjam iz otroštva. Pravzaprav se, ko si z roko polcam glavo in gledam skozi okno v sivo nebo, težko spomnim še kakšne druge jedi iz teh ranih let. Jota, mogoče? Segedin golaž? Kisla repa? Same zimske jedi. In to bolj kot ne čez celo leto. Vikend obiski za babičino mizo s polnim krožnikom pečenega krompirja in pečenke so mi tako bili kakor uslišana molitev pri nedeljski maši.

Šalo na stran. Pri nas ga trije pojemo za cel ajmer in nikoli se ga ne moremo naveličati. V prvi rundi ga serviramo s krompirjem, naslednji dan pa vanj pomakamo kose kruha. Letos sem prvič sejala grah in uspel mi je noro dobro. Sicer sem iz štirih dolgih vrst dobila zgolj dve kili očiščenega ploda, kar je pri nas enako kot grah v omaki za tri dni, kar mi po tehtnem premisleku dela več stroškov kakor pa zelenjavnega prihodka, pa vseeno. Tako mislim, da bom prostor, kjer je bil letos grah, raje zamenjala s kakšno drugo zelenjadnico. Ja, grah je pri nas tako kot korenje in krompir. Za vsakega bi potrebovali po eno njivo.

Večkrat ga pripravimo, ko smo v stiski s časom, ker je zares hitro pripravljen, brez problema pa ga lahko skuhamo prejšnji dan in naslednjega samo malo pogrejemo. Sicer se z ohlajanjem omaka nekoliko zgosti, a se je z malo vode in dodatkom začimb popravi nazaj v bolj tekoče stanje.

Za te tri runde kosila sem tako porabila skoraj vso letino graha. Če boste, tako kot jaz, v jed dajali domač grah, ga je potrebno kuhati nekoliko dlje, nekje pol urce, da se zares zmehča, medtem ko kupljenega iz trgovine pripravite v skoraj polovičnem času.

[recipe title=”Grah v omaki” servings=”4 osebe” time=”30-40 min” difficulty=”/”]

[recipe-ingredients]

  • Sestavine:
  • 12 velikih strokov česna
  • 1 kg zamrznjenega graha
  • 1 zravnana JŽ moke (ca. 20 g)
  • 180 g paradižnikove omake
  • 1 velika ČŽ sladke paprike v prahu
  • Sol in poper

[/recipe-ingredients]

[recipe-directions]

  1. Česen olupimo in stremo. V loncu ga na dobri meri olja na nizki temperaturi malo prepražimo, da zadiši (ne sme porjaveti!). Dodamo moko in premešamo. Sledijo grah, paradižnikova omaka in vse začimbe. Premešamo.
  2. Vse skupaj zalijemo s toliko vroče vode, da pokrije sestavine. Odkrito kuhamo še 10-30 minut, da je grah popolnoma mehek, omaka pa se malo pokuha. Pokusimo, če je potrebna še kakšna začimbna korekcija. Postrežemo s krompirjem, bodisi pirejem bodisi narezanim na kose ali pa preprosto kar s kosom dobrega kruha.

[/recipe-directions]

[/recipe]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja