Paris-Brest velja za eno izmed najbolj priljubljenih sladic med Francozi, kar glede na njen zapeljiv videz in edinstven okus niti ni tako presenetljivo. Francozi imajo radi kremne sladice, sploh pa paljeno testo, se pravi dva glavna aduta te nadvse zapeljive sladice.
Prav zanimivo mi je, kako so skoraj vse francoske sladice poimenovane glede na okoliščine, v katerih so nastale. Financiers, majhni mandljevi biskvitki, na primer, svoje ime nosijo po četrti, v kateri so nastali, saj je bila vedno polna finančnih uslužbencev, ki so to sladico z veseljem vzeli s sabo namesto malice med svojim delovnim urnikom.
Ali pa slavna Opéra, ki je nastala v slaščičarni v bližini operne hiše, celo Crêpes Suzette, poimenovane po ljubici kralja. No, Paris-Brest pa ne nosi zgolj imena okoliščin, iz katerih izhaja, pač pa tudi obliko.
Vsake štiri leta se v Franciji odvija kolesarska dirka med Parizom in Brestom, mestom v Bretaniji, ki se zaključi v glavnem mestu države, dolga pa je kar 1219 kilometrov! Krožna oblika sladice tako simbolizira krog, ki ga kolesarji opravijo na kolesarski dirki.
Sestavljena je iz paljenega testa. Med obema deloma testa pa je vedno nabrizgana krema. Po okusu je lahko čokoladna, karamelna, sadna, vaniljeva… lahko pa sladico napolnimo zgolj z navadno stepeno sladko smetano. Pripravimo jo lahko v katerikoli velikosti, le, da je okrogle oblike.
Navadno jo povrh potrosimo še z mandljevimi lističi, lahko pa zgornjo polovico premažemo s stopljeno čokolado ali karamelnim oblivom. Pazimo le, da jo pojemo čimprej, saj se bo v nasprotnem primeru testo napilo vlage iz kreme. Seveda pa to ne pomeni, da bo sladica zato kaj manj okusna – le bolj mehka po teksturi.
[recipe title=”Paris-Brest” servings=”8-10″ time=”2h brez ohlajanja” difficulty=”pekač od pečice”]
[recipe-ingredients]
- Sestavine:
- 100 g mleka
- 100 g vode
- 90 g masla
- 20 g sladkorja
- Ščep soli
- 200 g jajc (ca. 4 srednja)
- 120 g moke Polselli ideale per dolci
- 1 rumenjak za premaz testa
- Mandljevi lističi za posip
- Potrebujemo še:
- 500 g smetane za stepanje
- 50 g sladkorja
- Jagodičevje
- Sladkor v prahu za okras
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions]
- V loncu združimo mleko, vodo, maslo, sladkor in sol ter zavremo. Odstavimo.
- Nato dodamo moko v celoti ter premešamo s kuhalnico, da se oblikuje enotna zmes.
- Pristavimo nazaj na štedilnik ter pustimo kakšno minutko, da se testo prične malce sprijemati na dno – s tem zagotovimo, da bo testo dehidriralo, saj se bo lepše speklo (glej video). Malce premešamo in odstavimo.
- Jajca razžvrkljamo. S pomočjo ročnega mešalnika eno po eno vtepamo v še vroče testo, da dobimo gosto maso. Sprva se bodo jajca težje inkorporirala nato pa bo vse lažje.
- Testo predenemo v slaščičarsko rokavico.
- Pečico segrejemo na 220 stopinj.
- Na peki papir s svinčnikom narišemo krog premera 20 cm. Papir obrnemo, da bo porisana stran gledala navzdol, z zgornje strani pa bo obris vseeno viden.
- Po črti svinčnika nabrizgamo prvi krog testa, drugi krog testa nabrizgamo po notranjem krogu, tretji pa na sredino in povrh obeh spodnjih krogov (dobimo neke sorte piramido).
- Testo premažemo z rumenjakom ter potrosimo z mandljevimi lističi.
- Pečemo 45–55 minut do zlate barve.
- Ohladimo, ohlajenega pa prerežemo na dno in ‘pokrov’.
- V skledi stepemo smetano s sladkorjem. Polovico je nabrizgamo po spodnjem delu testa, po njej razporedimo jagodičevje, nato nabrizgamo preostalo polovico smetane, pokrijemo z vrhnjim delom testa ter posujemo s sladkorjem v prahu. Po želji povrh dekoriramo še s svežim sadjem.
- Postrežemo takoj.
[/recipe-directions]
[/recipe]
Želiš tudi ti ustvarjati s profesionalnimi mokami? Moko iz recepta najdeš na spodnji povezavi, ob tem pa ne pozabi izkoristiti tudi 10 % popusta pri nakupu nad 20 € – KODA: LaSanja10