Ljubezen do vlaganja je nekako šla v kup skupaj z ljubeznijo do kuhanja. Priprava ozimnice se je pričela z lastnim vrtom s katerega smo prvo leto spravili obilo shrankov za hladne zimske dni. Če so trajali, je pa druga zgodba. 🙂
Sprva so to bile slane jedi; shranki iz paradižnika, ajvar, vloženi jajčevci, bučke… Od sladkih vložnin se je pripravil zgolj kakšen hruškov kompot, marmelade so bile zgolj redke izjeme. Če pogledamo današnje stanje, je, kot bi ga nekdo obrnil na glavo. V kleti nas za ozimnico čaka 10 različnih vrst marmelad, tri različne sorte sokov in nekaj malega slanih shrankov. Ja, to leto sem se pa res nakuhala, ampak mi ni niti malo žal. Tako rada posežem po kakšnem kozarčku marmelade, jo podarim komu, ko pride na obisk ali pa za božično darilo. Doma pripravljena in skrbno zapakirana darila se pri nas vedno znajdejo v darilnih vrečkah pod božičnim drevescem.
Grozdna marmelada je dejansko prva marmelada, ki sem jo pripravila. Sicer je takrat šlo za grozdno marmelado iz temnega grozdja, a v pripravi ni kaj dosti razlike, kar pa ne moremo reči za okus, seveda. Malce bolj sladka in nekoliko nežnejša od temne sestrične, je ta marmelada odlična kombinacija maslu na kosu kruha ali prepečencu, prav tako pa jo lahko uporabimo kot premaz na biskvitih in v različnih sladicah.
Kar me pri tej marmeladi tako pritegne, je njena tekstura. Kot mehek žele je, miga sem in tja kot ‘taprava’ panakota, a kljub temu zbere toliko moči, da stoji pokonci, dokler je ne razmažemo po vseh kotičkih svežega, hrustljavega kruha.
[recipe title=”Marmelada iz belega grozdja” servings=”10-12x po 370 ml” time=”3-4 h + ohlajanje” difficulty=”/”]
[recipe-ingredients]
- Sestavine:
- 5 kg belega grozdja (jurka, izabela, rizling…)
- 0,3 dcl belega sladkega vina (ali rosé vina ali jabolčnega soka)
- 2 manjši bio limoni
- 1 vaniljev strok
- 1 cimetova palčka
- 5 vaniljevih sladkorjev
- 1 kg belega sladkorja
- 1,5 vrečke Gelfixa v razmerju 2:1
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions]
- Grozdje oskubimo in ga operemo. Damo ga v velik lonec. Limoni operemo in narežemo na kolobarje, vaniljev strok prerežemo po dolgem in odstranimo semena. Grozdju nato dodamo vino, limonine rezine, prerezan vaniljev strok, vaniljeva semena in cimetovo palčko. Pustimo, da zavre, in kuhamo ca. 1 uro.
- V drug, večji lonec, damo cedilo, čezenj pa gosto gazo. Grozdje precedimo in fino potlačimo, da izpusti čim več soka. Po želji lahko kuhano grozdje popolnoma ohladimo in ga naslednji dan z rokami ožmemo skozi gazo. Tako bo izkoristek največji, pa tudi okus po vanilji in cimetu bo bolj intenziven.
- Čistemu soku dodamo vaniljev in kristalni sladkor. Gelfix zmešamo s sladkorjem (po navodilih z vrečke) in ga vmešamo v sok. Ko zavre, kuhamo še tri minute. Napravimo želirni preizkus na hladnem krožniku ter vložimo v sterilizirane kozarčke. Slednje pokrijemo z debelo deko in pustimo, da se popolnoma ohladijo.
[/recipe-directions]
[/recipe]