Tokrat pa nekaj za naše male kosmatince. No, če bi dodal še malo soli bi bili ravno tako super prigrizek tudi za nas. Naš Blue poje vse, kar vidi. Tudi papir. In prazno embalažo. In zemljo na sprehodu. Vse. Iz gobčka mu moraš včasih vleči že na pol prežvečene stvari. Tako je to, ko imaš doma mladička. Mi je pa po tihem zaupal, da so mu tile piškotki zelo po godu. Če priznam, so všeč tudi meni (hehe). Odkar sem pokusila arašidovo maslo, ga naravnost obožujem – ne sicer vsakega, vsi niso tako dobri. Vsakič, ko sem šla mimo hladilnika, sem si ga dala malo na žličko. Preprosto ni šlo, da ne bi. Tako sedaj kupujem samo tistega, ki meni ni všeč, Blue-ju pa je tako ali tako vseeno, katerega jé.
Po spletu sem pregledala veliko receptov za pasje piškote. Pa sem nato naredila svojega. Le-ta vsebuje banano, ki jo naš mali navihanček naravnost obožuje, arašidovo maslo, moko, jajce in začimbe. Med slednjimi se znajde bazilika, ki jo lahko nadomestite s posušeno meto. Obe bosta poskrbeli za nekoliko bolj svež pasji zadah, vsebuje pa tudi kurkumo, ki je, ravno tako kot za ljudi, koristna tudi za naše kosmatince. Deluje namreč protivnetno, kar je pomembno predvsem za sklepe, uspešna pa je tudi v boju proti raku, alergijam, artritisu, ledvičnim in zobnim boleznim, prebavnim motnjam in še bi lahko naštevali. Če svojemu kužku hrano kuhate sami, jo lahko tako brez problema dodate v njegovo prehrano.
V svojem receptu sem uporabila tudi banano. Glede te sestavine so nekateri skeptični, a mislim, da zato ni nobene potrebe. Če se vaš kuža nanjo ne odziva najbolje in ima po njej drisko, jo v receptu nadomestite z jajcem. V nasprotnem primeru pa jo lahko brez problema dodate, saj so bogate z vlakninami, kalijem, vsebujejo pa tudi vitamina C in B6. Ugodno vplivajo na prebavni sistem ter so s strani nekaterih veterinarjev priporočene kot zdrava alternativa mastnim in slanim prigrizkom. V hrano mu jo lahko dodate zmečkano, zmešano z arašidovim maslom ali pa jo preprosto zamrznete in ponudite kot neke vrste sladoledni prigrizek.
V receptu pa je uporabljena tudi moka. Namesto bele se raje odločite za polnozrnato, ki je bolj bogata s hranili, ali še bolje, izberite moko brez glutena, npr. ovseno, riževo, proseno, čičerikino, kokosovo, ajdovo ipd. Glede na tip moke se lahko količina nekaterih sestavin spremeni. Če testo postane bolj suho, dodajte par žlic vode ali pa arašidovo maslo, v nasprotnem primeru pa problem rešite z dodajanjem moke.
Tele piškotke sem sedaj spekla že drugič in so vsakič uspeli. Če jih hranimo v suhem prostoru se ohranijo tudi 2-3 tedne, morda celo več. Kar pa se mi pri tem testu tako zelo ‘dopade’ pa je njegova tekstura. Ker je ravno pravšnja in se pri valjanju ne lepi na podlago in ne zahteva veliko dodajanja moke. Če pa nam je valjanje testa odveč, lahko brez problema oblikujemo manjše kroglice, ki bodo našim pasjim prijateljem takisto všeč.
[recipe title=”Pasji piškoti” servings=”ca. 55 piškotov ” time=”30-40 min brez peke” difficulty=” pekač od pečice”]
[recipe-ingredients]
- Potrebujemo:
- 1 srednje velika banana
- 1 jajce
- 1 zvrhana ČŽ sušene bazilike, mete in/ali peteršilja
- 120 g moke po izbiri (jaz sem uporabila fino mleto kokosovo moko)
- 200 g arašidovega masla
- Malo mleka po potrebi
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions]
- Pečico ogrejte na 150 stopinj.
- Banano zmečkajte in ji dodajte razžvrkljano jajce.
- Dodajte začimbe in arašidovo maslo ter dobro premešajte.
- Na koncu vmešajte še moko in zamesite testo.
- Razvaljajte ga na malce pomokani površini na nekje 4-5 mm debeline ter z modelom vtisnite piškotke ali pa preprosto oblikujte manjše kroglice. Če se masa pri valjanju preveč lomi, dodajte par žlic mleka.
- Pecite na predhodno ogreti pečici nekje od 35 – 40 minut.
- Popolnoma ohladite na pekaču, nato pa predenite v posodo in hranite v zaprtem in suhem prostoru.
[/recipe-directions]
[/recipe]