Ta recept najlaže opišem tako, da rečem, da je kot da bi jedel topljeni sir za mazanje z okusom po gorgonzoli. Nekoliko sladek a hkrati grenek, mazav in obenem hrustljav zaradi orehov. Če so vam všeč siri s plemenito plesnijo, mislim, da vam bo tale namaz všeč.
Količino medu lahko po želji prilagodite, meni je bil ravno prav sladek. Postrežen na popečenem in še nekoliko toplem kruhu je kot nalašč za malo drugačno malico, zajtrk ali večerjo, seveda pa bo oplemenitil tudi kakšno sirno ploščo ali hladen narezek za kakšne posebne goste.
[recipe title=”Namaz z gorgonzolo” servings=”4-6 oseb” time=”20-25 min ” difficulty=”/”]
[recipe-ingredients]
- Potrebujemo:
- 250 g mascarpone ali kremnega sira
- 70 g medu
- 100 g suhih brusnic
- 100 g orehovih jedrc
- 150 g gorgonzole
- 2 JŽ posušenega ali svežega drobnjaka
- Sol in poper po okusu
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions]
- Orehe popečemo na ponvi brez olja, da postanejo hrustljavi. Ohladimo in potolčemo, da razpadejo na manjše koščke.
- Pripravimo stekleno posodo in lonec za vodno kopel. Mascarpone ali kremni sir damo v posodo in mešamo, da se zmehča oz. začne topiti. Dodamo med, na koščke narezane brusnice, stolčena orehova jedrca in koščke gorgonzole. Zmešamo, da dobimo kremast namaz.
- Na koncu vmešamo še drobnjak in solimo po okusu.
- Namaz ponudimo na popečenem svežem kruhu takoj ali pa pustimo, da malce odsedi in se strdi.
- V pokriti posodi v hladilniku zdrži 4-5 dni.
[/recipe-directions]
[/recipe]