Kot otrok sem sovražila zelenjavo. Razen fižola in krompirja sem kratko malo za vsako zelenjavno jed na krožniku delala velike grimase. Kot verjetno večini otrok, se mi takrat ni zdelo nič narobe s hitro in nezdravo prehrano. Čeprav so kosila v restavracijah v mojem otroštvu bila zgolj izjema, nisem niti v sanjah pomislila, da bi si naročila kaj drugega kot dunajca in pomfri ali pa pico. Vedno ena in isto in nikoli se nisem naveličala.
Z leti in izkušnjami, ki mi jih je prineslo življenje, sem na svoje telo začela gledati drugače. Za nekaj časa sem nehala jesti meso, pa sem ga nato spet začela jesti nazaj. Po nekaj letih me je nato spet obrnilo na vegetarijansko pot.
Danes, ko gremo ven na kosilo, mora poleg glavne jedi solata obvezno biti na mizi. Včasih mi predstavlja celo glavni obrok. Preprosto nimam več potrebe, da bi si naročala karkoli drugega, samo zato, ker jem zunaj. In tako je tudi doma, sploh med poletjem, ko so visoke temperature, se mi ne je nič drugega kot kakšne lahke solate.
Tako danes z vami delim enega najljubših receptov za toplo solato ali prilogo. Tako enostavna in tako zelo okusna jed, pripravljena v zelo kratkem času s skromnimi in samimi dobrimi sestavinami.
Peso lahko skuhate en dan prej ali pa kupite že kuhano in si s tem nekoliko skrajšate čas priprave. Poskusila sem jo pripraviti tudi iz vložene pese, pri čemer svetujem, da jo prej odcedite in malce sperete, da se v ponvi ne bo nabiral sok, prav tako pa se boste s tem znebili kislega priokusa.
[recipe title=”Topla pesina solata s feta sirom” servings=”4 osebe” time=”15-20 min brez kuhanja pese” difficulty=”/”]
[recipe-ingredients]
- Potrebujemo:
- 4 velike glave pese
- Malo oljčnega olja
- 1-2 ČŽ suhega timijana
- 200 g feta sira
- Sol in sveže mlet poper
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions]
- Peso operemo pod tekočo vodo in jo damo v lonec. Prelijemo jo z vročo vodo ter kuhamo do mehkega, približno 40-45 minut. Kuhano odcedimo in nekoliko ohladimo. Ko je dovolj hladna, jo olupimo in narežemo na poljubne oblike – kocke, rezine, trakove…
- V veliki ponvi segrejemo par žlic olja. Dodamo narezano peso ter malo prepražimo, da se olje prime pese z vseh strani. Po okusu solimo in popramo, proti koncu pa dodamo še timijan in malo premešamo.
- Ko je pesa zadovoljivo začinjena, po njej potresemo še feto in postrežemo takoj ali pa malce ohlajeno.
[/recipe-directions]
[/recipe]