T

Tofujeva krema z lešniki

Azijska hrana je ena izmed mojih najljubših od tujih kuhinj. Kitajska, japonska, sploh pa korejska kuhinja me venomer navdušita s svojimi  fascinantnimi okusi. V vegetarijanski izvedbi, seveda. Svilnati tofu se na veliko uporablja v azijski kuhinji. Pravzaprav je tofu nasploh dokaj uporabljena sestavina. Velikokrat ga uporabljajo praženega z mesom (npr. kitajski mapo tofu) ali pa v korejskih juhah, kjer namesto navadnega, ‘trdega’ tofuja, uporabijo t.i. svilnati tofu.

Svilnati tofu se od ostalega razlikuje po teksturi, videzu in okusu. Tekstura je zelo mehka, kot kakšen trdo kuhan puding in ob pritisku na površino kar razpade. Njegova barva je navadno bolj bela, površina bolj gladka, okus pa izrazit po soji. Ravno to je najbrž tudi razlog, zakaj ga, ko sem ga prvič pokusila v slani jedi, nisem marala.

S to sladico sem mu dala drugo priložnost. Tako je, glavna sestavina te sladice je tofu in brez skrbi, prav nič se ga ne čuti po okusu. Z najboljšim lešnikovim maslom Rok’s pa je sladica še toliko boljša. 🙂

Zanjo potrebuješ zgolj 20 minut prostega časa in multipraktik, ki bo delo opravil namesto tebe. Najtežji del procesa pa je čakanje, da sladica odsedi na hladnem, saj se s tem okusi nekoliko povežejo, tekstura pa postane malce bolj čvrsta.

Za še tisto piko na i, pa sem povrh potrosila še Rok’s lešnikove koščke, ki poskrbijo za hrustljavi efekt, ter okrasila s karamelizirano banano, ki intenzivnemu lešnikovemu okusu dela najbolj okusno družbo.

[recipe title=”Tofujeva krema z lešniki” servings=”4″ time=”20 min + ohlajanje” difficulty=”/”]

[recipe-ingredients]

  • Sestavine za osnovo:
  • 125 g temne čokolade
  • 125 g Rok’s lešnikovega masla smooth
  • 500 g svilnatega tofuja
  • 5 JŽ kakava
  • 5 JŽ javorjevega sirupa
  • 2 ČŽ vaniljeve esence
  • Potrebujemo še:
  • Rok’s lešnikovi koščki za posip
  • Kokosovo olje
  • 3 večje banane

[/recipe-ingredients]

[recipe-directions]

  1. Temno čokolado stopimo nad soparo ter jo nekoliko ohladimo.
  2. V multipraktiku združimo vse sestavine za osnovo ter miksamo tako dolgo, da dobimo gladko zmes.
  3. Predenemo v kozarčke ter postavimo na hladno za vsaj 2 uri ali čez noč.
  4. Za karamelizirane banane stopimo kokosovo olje in po želji dodamo sladilo v sirupu (med, javorjev sirup ipd.), narezane banane ter pražimo nekaj minut, da se banane zmehčajo.
  5. Po kremi najprej posujemo lešnikove koščke ter okrasimo z bananami.
  6. Postrežemo takoj.
  7. Nedekorirano kremo lahko v hladilniku hranimo do 3 dni.

[/recipe-directions]

[/recipe]

Psssst! Si tudi ti želiš ustvarjati z Rok’s izdelki? Na spodnji povezavi najdeš produkta, ki sem ju uporabila v zgornjem receptu (KODA SANJA10 za 10% popust pri spletnem nakupu):

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja