Afriška enolončnica ni takšne vrste enolončnica, ki jih poznamo v Sloveniji. Pri nas gre navadno za kombinacijo mesa in zelenjave, največkrat kakšnega krompirja, fižola, korenja in izbranega mesa. Navajeni smo domačih okusov, saj smo z njimi rasli in včasih se nam morda zdi kar čudno, ko v jedi najdemo kakšno takšno sestavino, ki po našem mnenju ne paše vanjo.
Tale enolončnica je že bila ena takšna jed, vsaj zame. Vsebuje namreč (Rok’s) arašidovo maslo in odkrito rečeno sem bila kar malce skeptična, ko sem jo pripravljala. Arašidovo maslo namreč največkrat srečujem v kakšnih dipih oz. omakicah, še nikoli nisem slišala, da spada tudi v jedi na žlico!
Poleg masla pa v njej najdemo tudi oranžno zelenjavo – sladek krompir in korenje, nekaj zelenega – npr. špinača ali blitva, v mesni različici pa tudi meso – svinjina, kunec, piščanec… kar nam poželi srce! Namesto mesa pa lahko uporabimo tudi tofu, namesto sladkega krompirja pa brez problema tudi oranžno bučo.
Enolončnica je nadvse enostavna za pripravo, po teksturi zelo kremasta, po okusu pa… pokusite in presodite sami. 🙂
[recipe title=”Afriška enolončnica z arašidovim maslom” servings=”5-6 oseb” time=”80 min” difficulty=”/”]
[recipe-ingredients]
- Sestavine:
- 1 velika čebula
- 5 strokov česna
- 1,2 kg očiščenega in olupljenega sladkega krompirja
- 1 paradižnik, nasekljan
- 1 JŽ paradižnikove mezge
- 1 L zelenjavne jušne osnove
- 100 g Rok’s arašidovega masla smooth
- 150 g mlade špinače
- Rok’s arašidovi koščki za postrežbo
- Začimbe:
- 1 ČŽ ingverja v prahu
- 1 ČŽ kumine v prahu
- 2 ČŽ sladke paprike v prahu
- Sol in poper
- Kajenski poper ali čili za pekočo verzijo
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions]
- Pripravimo zelenjavo; čebulo sesekljamo, česen stremo, krompir olupimo, očistimo in narežemo na kocke. Paradižnik očistimo in sesekljamo na majhne kocke.
- Na olju posteklenimo čebulo, dodamo česen, da zadiši, vse začimbe ter premešamo.
- Dodamo paradižnik, mezgo in sladek krompir ter premešamo.
- Zalijemo z jušno osnovo, prikrijemo s pokrovko ter na srednjem ognju kuhamo ca. 20 minut oz. tako dolgo, da se krompir skuha.
- Ko je le-ta kuhan, ga po želji malce pretlačimo, da dobimo bolj gosto osnovo.
- Dodamo arašidovo maslo in špinačo ter še malce pokuhamo.
- Enolončnico serviramo z belim ali rjavim rižem in arašidovimi koščki.
- Nasvet: Sladki krompir lahko zamenjamo z oranžno bučo in korenčkom. Pripravimo lahko tudi mesno verzijo s piščančjim ali svinjskim mesom, ki ga, narezanega na koščke ali trakove, dodamo v procesu praženja čebule. Za nadgrajeno vegansko različico pa lahko uporabimo tudi tofu.
[/recipe-directions]
[/recipe]
Psssst! Si tudi ti želiš ustvarjati z Rok’s izdelki? Na spodnji povezavi najdeš arašidovo maslo, ki sem ga uporabila v zgornjem receptu (KODA SANJA10 za 10% popust pri spletnem nakupu):