Vsakoletni tradiciji peke piškotov in potratne potice se je letos pridružila tudi čisto posebna potica. Zakaj posebna? Ker je še nikoli nismo jedli, nikoli videli po trgovinah in nikoli pripravljali doma. Gre namreč za potico s prav posebnim nadevom.

Za arašidovo potico sem prvič slišala od sošolke na faksu in sem prav debelo pogledala, ker še nikoli nisem slišala, da kaj takšnega sploh obstaja. Ideja je dolgo počivala v moji glavi in po toliko letih sem jo le uspela uresničiti z Rok’s 100% arašidovim maslom.

Rokov namaz namreč zelo olajša zadevo, saj gredo navadno v potice mleti oreščki, v tole današnjo pa zgolj namaz z nekaj osnovnimi sestavinami, ki so v kombinaciji s kakavovim biskvitom prava paša za oči.

Ta potica je zelo posebna tudi po okusu, saj se kljub pičli količini kakava dobro občuti njegov okus. Aroma po arašidih je ravno pravšnja, ne preintenzivna, ne prešibka.

Ne glede na to, na katero potico prisegate, sem prepričana, da bo tale potica popestrila prav vsako decembrsko mizo, saj je čisto zares nekaj posebnega.

[recipe title=”Arašidova potica” servings=”ca. 10″ time=”4-5h” difficulty=”pekač za potico Ø 25 cm”]

[recipe-ingredients]

  • Za testo:
  • 250 ml toplega mleka
  • 20 g svežega kvasa
  • 100 g stopljenega masla
  • 30 g ruma
  • 100 g sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 20 g grenkega kakava
  • 550 g moke + ščep soli
  • Za nadev:
  • 180 g masla sobne temperature
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 250 g Rok’s Crunchy arašidovega masla
  • 1 jajce
  • 150 g mascarpone sira
  • 50 g škroba
  • 50 g moke

[/recipe-ingredients]

[recipe-directions]

  1. Lotimo se testa. V toplo mleko razdrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja, premešamo in vzhajamo 15 minut. V skledi robotskega mešalnika združimo vzhajan kvas, maslo, rum, sladkor, rumenjake in kakav ter premešamo.
  2. Na nizki hitrosti mešamo in po žlicah dodajamo moko s soljo, dokler ne porabimo vse količine. Ko je testo oblikovano, ga mesimo še 10 minut. Predenemo v skledo, pokrijemo in vzhajamo 2x po 45-60 minut, vmes pa enkrat pregnetemo.
  3. Za nadev penasto stepamo maslo s sladkorjem (ca. 5 minut), dodamo ostale sestavine in premešamo.
  4. Pekač na debelo premažemo z maslom sobne temperature.
  5. Nato ga razvaljamo na pravokotnik mer pb. 40×30 cm, ga namažemo z nadevom, tesno zvijemo, predenemo v pekač, pokrijemo in vzhajamo še 30 minut.
  6. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
  7. Po pol ure testo premažemo z razžvrkljanim jajcem ter ga prepikamo s pomočjo kitajske palčke, da bo lahko para uhajala iz testa in pečemo ca. 55-60 minut.
  8. Ohladimo v pekaču ter hranimo v zaprti posodi v foliji na hladnem.

[/recipe-directions]

[/recipe]

Psssst! Si tudi ti želiš ustvarjati z Rok’s izdelki? Na spodnji povezavi najdeš arašidovo maslo, ki sem ga uporabila v zgornjem receptu:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja