Breskve so že od nekdaj zdaleč moj najljubši sadež. Vsako leto jih komaj čakam, da bodo v sezoni, da se jih bom lahko do sitega najedla. Ampak morajo biti tiste, prave. Da ti, ko ugrizneš vanjo, teče po celi bradi, podnjo pa si moraš držati robec, da se ne zamažeš. Takšne sočne, mehke, sladke. To so tiste breskve, ki se jih veselim vsako leto.
Breskev pa nimam zgolj rada kar tako, ampak tudi v jogurtih, sladoledih, pecivih, tortah, kjerkoli! Celo vonj kozmetike mi je tako zelo ljub! In ravno zato, ker jih tako zelo obožujem, sem se odločila, da pripravim en recept, ki si ga lahko vsak nekoliko ‘stilira’ po svoje, prav tako pa ga lahko uporabi v marsikje kot dodatek jedem.
Gre za breskve v sladkorju, ki jih lahko uporabimo na več različnih načinov; npr. kot priloga k jogurtu, kot preliv za sladoled, kod osnova za osvežilni napitek in še bi lahko naštevala. Breskve v sladkorju so res tako dobre, tako enostavne za pripravo in tako zelo uporabne, ko bi rad jed povzdignil na drugo raven.
Najbolje je izbrati sladke, sočne in sveže breskve, ki so dovolj zrele, saj lahko v tem primeru nekoliko zmanjšamo količino sladkorja. Slednji ni pomemben zgolj zaradi okusa in konsistence sirupa, saj namreč deluje tudi kot ‘konzervans’.
Takšne breskve nato vložimo v steriliziran kozarec, jih hranimo v hladilniku in uporabimo, ko želimo – kadarkoli in za karkoli nam tisti trenutek najbolj zapaše. 🙂
[recipe title=”Breskve v sirupu” servings=”0,6 l kozarec” time=”25 min brez namakanja breskev” difficulty=”/”]
[recipe-ingredients]
- Sestavine:
- 4 breskve
- Sladkor v teži očiščenih breskev (beli, rjavi, kokosov, mešanica različnih,… – po želji)
- Par rezin bio limone
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions]
- Breskve olupimo in narežemo na manjše kose. Dodamo jim sladkor ter jih z roko malce premešamo, da se jih sladkor sprime. Pokrijemo s folijo in pustimo na sobni temperaturi 1 dan.
- Naslednji dan odstranimo folijo in jih vložimo v vroč, steriliziran kozarec. Po želji lahko dodamo tudi malo limoninega soka ali rezine bio limone.
- Jaz jih najraje postrežem z grškim jogurtom, vaniljevim sladoledom ali pa uporabim kot osnovo za osvežilen, hladen napitek ali vroč čaj.
- Hranimo v hladilniku.
[/recipe-directions]
[/recipe]