Vedno sem bila skeptična, ko je recept med sestavinami omenjal kokosovo mleko iz pločevinke. Ne vem, zdelo se mi je, da bo jed potem imela grozen okus po kokosu in da ne bo užitna. Že tako ali tako nimam preveč rada indijske kuhinje, tako da je prepričanje, da tega pa niti pod razno ne bom dodajala v kuho, ostal v glavi dolga leta.
No, potem pa sem nekega oblačnega dne naredila curry. Na isti način, kot vsa ta leta; zelenjava s kurkumo in curry-jem. Če bi to poskusil kak Indijec, bi se verjetno križal. Preglejevala sem hladilniške police, kaj vse bi lahko vključila v jed, in čisto na dnu, čisto zadaj je počivala pločevinka kokosovega mleka. Velikokrat ga vključim v sladice, v slane jedi ga nisem pa še nikoli. Prešinila me je ideja, da bi ga vključila v jed. Roke so kar same delale. Brez pomislekov sem ga segrela, da sta se kokosova smetana in kokosova voda združili v bogato mleko, s katerim sem nato prelila zelenjavo ter malo pokuhala. Ko sem poskusila, mi ni bilo nič jasno. Kaj?! To sem zamujala ves ta čas??? Čisto nič ni imelo okusa po kokosu, curry je bil neverjetno kremast in bogatega okusa. Jaz sem se ga pa vsa ta leta bala ko hudič križa.
V kombinaciji z muškatno bučo, ki ob mešanju nekoliko razpade in da tako še bolj kremno teksturo, naredi neverjetno okusno kosilo, ki bo zadovoljilo vsakega gosta. Enostavno za pripravo, časovno nepotratno, za krožnike polizat.
Nauk te zgodbe? Probaj, pa potem sodi, ali je nekaj zate ali ne. Prevečkrat v življenju se prikrajšamo za male stvari, ker razmišljamo o posledicah, pa naj gre zgolj za eno jed, ali pa kakšno pomembnejšo življenjsko odločitev. ?
[recipe title=”Bučni curry” servings=”5 oseb” time=”45 min” difficulty=” /”]
[recipe-ingredients]
- Potrebujemo:
- 1 velika čebula
- 5 strokov česna
- 600 g že očiščene muškatne buče (ali hokaido ali butternut…)
- 2 pločevinki kuhane čičerike (pb. 2 x 240g)
- 125 g mlade špinače
- 4 dcl kokosovega mleka iz pločevinke sobne temperature (če ste jo pozabili vzeti iz hladilnika, vsebino predenite v lonček in segrevajte na zmerni temperaturi, da se poveže)
- 2 dcl vode
- Po 1 velika ČŽ curry-ja, kurkume, sladke paprike
- Po ½ ČŽ mlete kumine, ingverja
- Ščep cimeta
- Sol in poper
- Pb. 400 g dolgozrnatega riža
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions]
- Riž pripravimo po navodilih z vrečke.
- Čebulo nasekljamo, česen stremo, bučo olupimo in očistimo, čičeriko odcedimo.
- Na par žlicah olja prepražimo čebulo. Ko pozlati, dodamo česen in premešamo.
- Dodamo bučo in pražimo 5 minut, da se nekoliko zmehča.
- Dodamo vse začimbe, čičeriko in zalijemo s kokosovim mlekom in vodo. Na zmernem ognju pokrito kuhamo 10-15 minut, da se buča popolnoma zmehča.
- Odstavimo in vmešamo še oprano mlado špinačo.
- Postrežemo z rižem.
[/recipe-directions]
[/recipe]