P

Pot pie – pita iz lonca

Glede na letni čas, je bil danes eden izmed hladnejših dni. Ti dnevi, ko se sonce igra skrivalnice za oblaki, so kot nalašč za fotografiranje – in dobro hrano, ki te pogreje. Pite so ene izmed tistih jedi, ki teknejo ne glede na letni čas in ne glede na to, ali so sladke ali slane.

To pito sem poskusila prvič. O njej nisem niti nikoli slišala govoriti. Poleg pastirske pite je to ena izmed najboljših slanih pit, ki sem jih kadarkoli poskusila. Zlato zapečeno listnato testo, pod njo pa kuhana zelenjava v omaki. Zvok, ko žlica predre hrustljavo skorjico, in para, ki nato prodre skozi njo, kar kličeta po tem, da se je lotimo. Ena izmed velikih prednosti pri tej piti je to, da lahko vanjo zmešamo tiste sestavine, ki so nam najbolj pri srcu. Če ste ljubitelji mesa, ga prej pokuhajte in dodajte k zelenjavi, če nimate radi graha, ga zamenjajte s čim drugim, če vam v hladilniku stojijo koščki vse zelenjave po abecedi, jo narežite in vkuhajte na omako. Z malo začimbami in skorjico po vrhu boste le stežka zgrešili.

Poleg tega je ta pita ena izmed tistih, ki se zlahka posreči. Pod nadevom ni testa, zelenjavno mešanico le vlijete v pekač in ga pokrijete z zgornjo plastjo listnatega testa. Torej nobene peke na slepo, nobenih skrbi, ali bo zelenjava kuhana ali testo surovo. Hitro pripravljeno in okusno kosilo, ki ga lahko priredite po vaših željah.

Pa še en nasvet, ki sem se ga zgrda naučila – posoda oz. pekač, v katerem boste pekli, naj bo bolj nizek. Testo se mora ob peki stikati nadeva, saj se drugače pogrezne in ne zapeče pravilno.

[recipe title=”Pot pie – pita iz lonca” servings=”4 osebe” time=”60-80 min ” difficulty=” 22 cm”]

[recipe-ingredients]

  • Potrebujemo:
  • 2 srednji čebuli
  • 4 stroki česna
  • 250 g mešanih gob
  • 200 g graha
  • 300 g baby korenčka
  • 1 sesekljan paradižnik ali 3 JŽ paradižnikove omake
  • Slab dcl piva
  • 1 JŽ moke (ca. 30 g)
  • 1 jušna kocka
  • 3 dcl vode
  • 0,5 dcl sladke smetane
  • Po velik ščep timijana, majarona, sladke paprike v prahu, soli in popra
  • Potrebujemo še:
  • 250 g listnatega testa
  • jajce za premaz

[/recipe-ingredients]

[recipe-directions]

  1. Pečico segrejemo na 220 stopinj.
  2. Čebulo nasekljamo, česen stremo. Na par žlicah olja posteklenimo čebulo, dodamo česen in gobe ter pražimo nekaj minut. Zalijemo s pivom in premešamo.
  3. Dodamo vso ostalo zelenjavo, jušno kocko in vse ostale začimbe. Naposled dodamo moko in dobro premešamo, da ne nastanejo grudice. Zalijemo z vodo in premešamo, na koncu dodamo še smetano ter odstavimo. Pokusimo, če je potrebno še dodati kakšno začimbo.
  4. Vse zlijemo v pekač, ki ga ni potrebno namastiti ali obložiti s peki papirjem. Robove pekača premažemo s razžvrkljanim jajcem.
  5. Listnato testo razvaljamo na par milimetrov debelo in izrežemo krog v velikosti pekača. Preostanek testa oblikujemo v kepo ter ponovno razvaljamo. Le-tega razrežemo na trakove, s katerimi obložimo robove pekača in jih zopet premažemo z jajcem. Naposled pekač prekrijemo z izrezanim krogom testa (kot kaže slika). Celotno površino premažemo z jajcem in na sredo naredimo zareze, da bo lahko uhajala para.
  6. Pečemo v ogreti pečici pb. 25-35 minut, da se naredi hrustljava skorjica.
  7. Takoj postrežemo. 

[/recipe-directions]

[/recipe]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja