Ste za mehiško? Danes smo ga imeli po dolgem času, naš chilli sin carne. Poleg italijanske, ki jo imamo itak vsi radi, je mehiška hrana ena izmed mojih najljubših kuhinj. Je pa res, da ne sme biti prepekoča, da te peče po celi ustni votlini, pa da zraven švicaš, okusa hrana pa itak več ne okusiš. V takem primeru potem hrana zame ni več užitna. Tale chilli je ravno prav pekoč in gost (brez moke!). Dobro začinjena jed na žlico, ki jo lahko skuhate v večjih količinah in jo jeste več dni skupaj, ali pa zamrznete in uporabite, ko ste v bitki s časom.
Za razliko od navadnega chillija je tale naš brez mesa, ker ga glavna kuharica v svoji kuhinji ne uporablja. Pa vam povem, da nam čisto nič ni manjkalo, tudi mesojedci ga niso pogrešali. Kar se tiče fižola, lahko uporabite rjavega ali pa rdečega ali pa kombinacijo obojega. Seveda ga čez doma kuhan fižol ni, je pa nadvse priročno v shrambi imeti kakšno piksno pri roki. Za dotičen chilli sem uporabila 4 konzerve kuhanega fižola, dve z rdečim in dve z rjavim fižolom.
Mi smo ga danes postregli z domačimi tortiljami, ki smo jih namakali v omako ali pa zvili skupaj z nadevom. Takisto bi se zraven prilegel popečen kruh, a če je mehiška že glavna jed, jo naj dopolnjuje še priloga.
Okusen in nadvse enostaven za pripravo. Palce gor, kdo bi ga poskusil!?
[recipe title=”Chilli sin Carne” servings=”6 oseb” time=”80-90 min brez namakanja fižola” difficulty=”/”]
[recipe-ingredients]
- Sestavine:
- 3 velike čebule
- 5 strokov česna
- 4 velike paprike (ne zelene)
- 6 srednje velikih paradižnikov
- 1 mala konzerva koruze (140 g)
- 1 kg kuhanega fižola (350 g surovega ali 4 konzerve vloženega)
- Pekoči feferon ali čili po želji
- 2 ČŽ mlete sladke paprike
- 1 ČŽ mlete ostre paprike
- 2 JŽ posušenega majarona
- Velik ščep kumine v prahu
- 3 lovorjevi listi
- 2 dcl paradižnikove omake
- Sol in poper
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions]
- Večer pred kosilom fižol speremo pod tekočo vodo ter ga namočimo v zadostni količini vode. Naslednji dan ga po želji odcedimo. Po želji zato, ker je voda, v kateri se je namakal fižol, bogata z železom, je pa res, da nas bo zaradi tega tudi (še) bolj napenjalo. Izbira je vaša. 🙂 Rahlo posolimo in skuhamo do mehkega.
- Čebulo olupimo in nasekljamo, česen stremo, papriko in paradižnik pa narežemo na srednje velike koščke. Če uporabljate vložene feferone, jih odcedite in sperite pod tekočo vodo, da se znebite kislosti. Po želji jim odstranite semena ter jih narežite na kolobarje.
- V velikem loncu segrejte olje in na njem zlato prepražite čebulo. Dodajte česen, da zadiši, po želji feferon(e) in papriko. Pražite 5 minut, nato dodajte paradižnik, paradižnikovo omako ter vse začimbe. Pražite 10-15 minut, da se zelenjava nekoliko zmehča. Na koncu dodajte še fižol in koruzo ter zalijte s par dcl vode, da se vse skupaj še malo pokuha.
- Servirajte s tortiljami ali popečenim kruhom.
[/recipe-directions]
[/recipe]