Firin sütlaç je tradicionalna turška jed, ki jo v prevodu poznamo pod imenom pečen rižev puding. Tako kot pri našem, tradicionalnem riževem pudingu, sta glavna aduta te nadvse znane jedi riž in mleko, pripravljena pa je na nekoliko drugačen način kot pa jo poznamo pri nas.

V bistvu gre za jed, ki v prvi vrsti ni tretirana kot sladica, saj se v rodni Turčiji ne streže po obedu, ampak bolj kot nekaj sladkega, ko se ti zahoče nečesa in imaš prazen želodček; za zajtrk, malico ali pa kako drugače.

V Sloveniji rižev puding največkrat pripravimo tako, da riž skuhamo v mleku, kar traja kar dolgo. Puding tako postane gost in vabljiv. V Turčiji ga pripravijo nekoliko drugače; riž skuhajo posebej v vodi, mleko s sladkorjem pa segrejejo. V mlečno mešanico nato dodajo še par žlic škroba, kar poskrbi za gostoto. No, tukaj pa imate potem dve možnosti: ena je, da puding postrežete kar tako in ga po vrhu posujete s cimetom ali pa praženimi in nasekljanimi oreščki. Druga možnost, ta, ki sem jo tokrat ubrala jaz, pa je, da puding prelijete v globje ognjevarne posodice (v Turčiji so to največkrat glinene) in ga za ca. 15-20 minut postavite v pečico, da se po vrhu lepo zapeče. Tega nato postrežete z oreščki, bodisi toplega bodisi hladnega.

Pri nas navadno jemo ohlajen rižev puding (vsaj tako smo ga vedno jedli pri nas doma). Tudi ta različica pudinga se velikokrat postreže ohlajena, včasih pa tudi topla, odvisno od posameznika. V slednjem primeru ohrani še malce tekočo teksturo, takšen je meni najljubši. Z ohlajanjem postane puding trši (a vseeno kremast), se pa ojača njegov okus; izbira je vaša. 🙂

Jaz mislim, da je turški pečeni puding zelo dobra nadgradnja tega, ki ga poznamo doma. V hladilniku je obstojen par dni, njegov videz pa bo na obraze privabil tisto vprašanja presenečenja in začudenja, ki si jih kot ustvarjalci v kuhinji vedno želimo.

[recipe title=”Firin sütlaç” servings=”6″ time=”80 min brez ohlajanja” difficulty=”6x ramekin Ø 10 cm”]

[recipe-ingredients]

 • Sestavine:
 • 120 g belega riža (za rižote ali kakšnega drugega)
 • 400 ml tople vode za riž
 • 1 liter mleka (900 ml + 100 ml)
 • 160 g sladkorja
 • 1 vaniljev strok (ali 150 g sladkorja + 1 vaniljev sladkor)
 • 30 g koruznega škroba
 • Ščep soli
 • Malo stopljenega masla za namastitev pekačev

[/recipe-ingredients]

[recipe-directions]

 1. Najprej se lotimo priprave riža. Speremo ga pod tekočo vodo, ga damo v kozico, prelijemo s toplo vodo in pustimo odkritega kuhati približno 18-20 minut, da se zmehča in popije vso vodo. Damo na stran.
 2. Vaniljev strok prerežemo po dolgem in mu odstranimo semena. Semena skupaj s strokom, sladkorjem in soljo dodamo v mleko (900 ml) in zavremo. Ko mleko zavre, odstranimo vaniljev strok in vmešamo riž.
 3. V skledici združimo 1 dcl mleka in škrob ter vlijemo k rižu. Na srednjem ognju mešanico zavremo in pustimo rahlo vreti 15-20 minut, medtem pa občasno premešamo.
 4.  Pečico segrejemo na 220 stopinj. Ramekine oz. ognjevarne posodice premažemo z raztopljenim maslom in postavimo v pekač od pečice. Napolnimo jih z vročim rižem nekje 1,5 cm od zgornjega roba, saj se bo zmes med peko dvignila.
 5. Pekač postavimo v pečico in vanj vlijemo vročo vodo nekje do polovice malih pekačev. Vodna kopel je pomembna, saj se bo riž tako spekel bolj enakomerno, prav tako pa se ne bo zažgal in sprijel na dno.
 6. Ko se vrh pudinga lepo temno obarva (po nekje 10-20 min), pekač vzamemo iz pečice. Če potresete s pekačem, se mora riž na sredi še premikati oz. mora biti tekoč. To pomeni, da bo, ko se bo ohladil, ravno prave konsistence. Če se zmes ne premika, ste jo najverjetneje v pečici imeli predolgo in bo trše teksture, ko se bo ohladila.
 7. Postrežemo ga toplega ali pa ohlajenega. Po okusu lahko po vrhu potrosimo malo cimeta v prahu ali pa sesekljane oreščke (pistacije, lešnike, orehe…).

[/recipe-directions]

[/recipe]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja