Poleg vseh tradicionalnih jedi, ki jih za veliko noč nesemo v košarici na žegen, se potlej na naši mizi znajde tudi velika skleda francoske solate. Pravzaprav si ne predstavljam, da je ne bi postregla vsakič, ko na mizo postavim hladen narezek za katerokoli priložnost, ki nas združi za mizo. Francoska solata je ena izmed tistih klasik, ki jo skoraj vsi obožujejo in prav je, da se vsake toliko malce razvajamo s hrano, ki nam je pri srcu.

Na spletu je objavljenih že mali milijon receptov za francosko solato, ampak tale je zame daleč najboljši. Kremasta in polnega okusa je odlična priloga na velikonočni ali božični mizi ali pa kar tako, na kakšnem pikniku, za predjed na nedeljskem kosilu, zraven pohanega mesa, z malo kruha.

Pri nas je vedno zmanjka, kot bi rekel keks. Vsakič, ko grem mimo hladilnika bodisi zaradi lakote bodisi zaradi dolgočasja, jo zajemam z žlico medtem ko gledam, če je od zadnjega obiska kaj na novo zraslo v njem. In ravno zato, ker jo pri nas tako obožujemo, jo pripravljamo v velikih količinah nekje dvakrat na leto, da se je do sitega najemo, potem pa imamo celo leto mir. Vse do naslednje priložnosti za praznovanje. 🙂

Količine zadostujejo za približno 2 kg francoske solate, kar kot priloga nasiti okoli 10 ljudi. Veselo na delo!

[recipe title=”Francoska solata” servings=”do 10 oseb” time=”90 min brez ohlajanja” difficulty=”/”]

[recipe-ingredients]

  • Sestavine:
  • 500 g neolupljenega korenja
  • 1 kg neolupljenega krompirja
  • 600 g zamrznjenega graha
  • 500 g majoneze
  • 100 g kisle smetane
  • 150 g gorčice (ne dijonske!)
  • 20 g oljčnega olja (2 večji JŽ)
  • 6 velikih trdo kuhanih jajc
  • sok 1 limone
  • 370 g kislih kumaric
  • Sol in poper

[/recipe-ingredients]

[recipe-directions]

  1. Najprej se lotimo kuhanja zelenjave. Korenje in krompir olupimo ter prepolovimo. Vsakega posebej kuhamo v rahlo osoljeni vodi okoli 20-30 minut oz. do mehkega. V tretji posodi skuhamo grah po navodilih z vrečke.
  2. Vso zelenjavo dobro odcedimo ter presujemo na cedilo ali velik pekač, da izhlapi vsa voda. Zelenjave nikar ne pokrivajte, prav tako pa svetujem, da je ne spirate pod tekočo vodo, saj se bo tako lažje v celoti osušila. Bolj odcejena in osušena zelenjava kot bo, bolj kremasta bo francoska solata.
  3. Ohlajeno zelenjavo, kumarice in jajca narežemo na kockice.
  4. V veliki posodi nato združimo vse sestavine ter dobro premešamo.
  5. Za par ur (najbolje čez noč) jo damo na hladno, da se okusi povežejo. Postrežemo hladno.

[/recipe-directions]

[/recipe]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja