J

Jagodna torta z vaniljevo kremo

Spomnim se, da sem si, ko sem bila v otroških letih, z družino tu in tam privoščila kakšen kos torte. Obiski restavracij, lokalov, kafičev, sploh pa slaščičarn so bili pri nas prava redkost. Tu in tam, ko sem šla na tortico z enim izmed staršev, naju je pot največkrat peljala v slaščičarno starega hotela Evropa v centru Celja, kjer sem si vedno naročila ena in isti okus – to je bil črni gozdiček, ki mu po mojem skromnem mnenju ni bilo para. Žlahtna krema v kombinaciji z višnjami mi je bila zares top! 🙂

Že odkar pomnim, so mi bile sadne tortice veliko bolj pri srcu, kot pa čokoladne. Lahke in kremaste po teksturi ter sočne po okusu, z veliko sadja, po katerih nimaš težkega občutka v želodcu. Morda sem si tu in tam privoščila kakšno, ki je bila v kombinaciji s čokolado, ampak zgolj redko.

Zadnjič me je tašča poslala po domače jagode, ker smo nameravali pripraviti tortico za tastovo šestdesetletnico. Prav nisem se mogla načuditi, kako sladke, sočne in okusne so bile te jagode! Nekaj povsem drugega kot pa tiste iz trgovine, ki na pogled izgledajo super, potem pa ugrizneš vanjo, pa je, kot da bi zagrizel v nek voden sadež brez okusa. Te domače so tako dobre, da si jih moraš rezervirati ali pa priti zares zgodaj, ker gredo, kot bi rekel keks!

Prva (pa tudi druga, če smo iskreni :-)) runda je romala v pripravo te nadvse čudovite tortice. Čeprav smo bili vsi že nažrti od kosila, nas je 8 oseb pojedlo celo torto v 10ih minutah. Komaj mi je uspelo izboriti se za en kos za moja dva, da sta jo lahko pokusila.

Ta tortica je preprosto najboljša tortica, ki sem jih kadarkoli naredila. Tako lahkotna po teksturi, sočna, osvežilna, sladka, domače jagode pa so samo še tista pika na i, ki tortico naredijo naravnost popolno. Torta sestoji iz treh glavnih komponent: biskvita, pripravljenega iz zgolj treh sestavin, lahke diplomatske kreme z vaniljo in svežih, sočnih jagod.

Biskvit je pripravljen na malce drugačen način, saj je jajca potrebno najprej pogreti v vodni kopeli. To pripomore k temu, da je tekstura biskvita bolj rahla, prav tako pa je manj možnosti, da bi se v biskvitu napravile grudice. Diplomatska krema je kuhana krema iz mleka, jajc, škroba in vanilje, v katero se nato vmeša še stepena sladka smetana, tretja komponenta pa so zgolj jagode, ki jih lahko po želji zamenjate tudi s kakšnim drugim sadjem, npr. malinami, češnjami, mangom ipd.

To tortico preprosto morate poskusiti, ker vas ne bo razočarala v nobenem pogledu. Verjemite mi, ko jo boste pripravili enkrat, bo na sporedu za vsak rojstni dan ali praznovanje!

[recipe title=”Jagodna torta z vaniljevo kremo” servings=”10-12″ time=”3 h brez ohlajanja” difficulty=”Ø 24cm”]

[recipe-ingredients]

  • Za biskvit:
  • 5 jajc (teža pb. 280 g)
  • 160 g sladkorja
  • 160 g bele moke T500
  • Za kremo:
  • 650 ml polnomastnega mleka
  • 120 g kristalnega sladkorja + 1 vaniljev sladkor
  • 1 vaniljev strok (ali 2 ČŽ vaniljeve arome)
  • 6 rumenjakov
  • 80 g škroba (gustina)
  • 6,5 listov želatine
  • 45 g masla
  • 500 ml sladke smetane za stepanje + 50 g kristalnega sladkorja
  • Potrebujemo še:
  • 350 g srednje velikih jagod za obod torte
  • 500 g jagod za v torto
  • Par jagod za okras

[/recipe-ingredients]

[recipe-directions]

  1. Najprej segrejemo pečico na  180 stopinj ter obložimo pekač s papirjem za peko. Nato se lotimo priprave biskvita. V veliki stekleni skledi združimo jajca in sladkor. Nad vodno kopeljo (voda ne sme vreti, prav tako pa se ne sme stikati z dnom posode) mešanico segrejemo na 50 stopinj in vmes večkrat premešamo z metlico. Če nimamo kuhinjskega termometra, temperaturo najlaže potrdimo tako, da jo ‘potipamo’: sladkor mora bi raztopljen, jajca pa topla na otip.
  2. Zmes nato na največji hitrosti z ročnim ali pa robotskim mešalnikom stepamo pb. 7-8 minut oz. dokler jajca ne narastejo in pobelijo. Nato naenkrat primešamo še presejano moko ter z lopatko nežno povežemo v enotno zmes.
  3. Vlijemo v pekač ter pečemo 25-30 minut. Ohladimo v pekaču.
  4. Medtem ko se biskvit peče, pripravimo kremo (pripravimo jo lahko tudi dan prej).
  5. Želatino namočimo v hladni vodi za vsaj 10 minut. V skledi združimo rumenjake, škrob in par žlic mleka, da dobimo homogeno zmes. Stepamo 1 minuto, da masa malce pobledi. V loncu segrejemo preostalo mleko, sladkor, vaniljev sladkor in prerezan vaniljev strok s semeni. Ko zavre, strok odstranimo in polovico vrelega mleka med stalnim mešanjem počasi vlijemo na rumenjakovo zmes. Le-to nato prilijemo nazaj v lonec k mleku in z metlico mešamo na srednji temperaturi, da se masa zgosti. Odstavimo, dodamo hladno maslo in želatino ter premešamo, da se oboje raztopi. Pokrijemo s folijo, da se le-ta stika površine kreme, in pustimo, da se popolnoma ohladi.
  6. Ko je masa ohlajena, je njena tekstura dokaj trda. Da bomo z njo laže delali, jo na srednji hitrosti miksamo približno 1 minuto, da postane nazaj kremasta. V posebej skledi stepemo sladko smetano s sladkorjem do nekje 80 % in jo v korakih dodamo k vaniljevi kremi.
  7. Po želji jo lahko predenemo v slaščičarsko rokavico, saj bomo z njo laže polnili špranje med jagodami, lahko pa jo dodajamo tudi z žlico.
  8. Sledi sestavljanje torte (glej sliko). Pekač obložimo z acetatno folijo; le-ta bo preprečila, da se krema prime na pekač, prav tako pa bo preprečila, da se krema ne navzame barve in/ali vonja z oboda.
  9. Ohlajen biskvit prerežemo na tri oblate, enemu izmed njih pa obseg zmanjšamo na 22 cm. Ta bo služil kot podloga torti, okoli katerega bomo dali jagode. (glej sliko)
  10. Vse jagode operemo in s papirnato brisačo osušimo do suhega. 350 g jagod prerežemo na polovico, saj jih bomo uporabili za obod torte. Ostale jagode poljubno narežemo, če so manjše pa jih lahko pustimo tudi cele.
  11. Na dno damo prvi, obrezan oblat. Navlažimo ga s par žlicami mleka. Okoli njega nabrizgamo malo kreme, da se jagode ne bodo premikale, ko bomo brizgali kremo. Vanjo nato vtisnemo jagode z odrezano stranjo navzven. S kremo napolnimo špranje med jagodami in jo razporedimo še po prvem oblatu. S paletnim nožem ali žlico kremo premažemo po stranicah (glej sliko). Po njej razporedimo narezane jagode, čezenj položimo drug biskvit, ga navlažimo z mlekom, premažemo s kremo in spet potrosimo z jagodami. Na vrh postavimo še zadnji biskvit, ki ga premažemo s preostalo kremo (malo jo pustimo za dekoracijo). Torto pokrijemo in jo damo na hladno za vsaj 5 ur ali čez noč.
  12. Naslednji dan torto poljubno okrasimo s kremo in svežimi jagodami. Za lepši izgled jo lahko pred serviranjem posujemo s sladkorjem v prahu.
  13. Hranimo v zaprti posodi na hladnem do 3 dni.

[/recipe-directions]

[/recipe]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja