J

Jogurtova zmrzlina s pokuhanimi marelicami

Končno je poletje in sezona sladoleda in njemu podobnih sladic je odprta. Sladoled je ena izmed mojih najljubših pregreh in skoraj ni okusa, ki mi ne bi bil všeč. Današnji recept je na nek način različica sladoleda. Le, da je bolj zdrava. In z manj sladkorja. In na osnovi grškega jogurta. Z zdravimi maščobami in oreškov in polnomastnih mlečnin. A sem omenila, da so v njej tudi žitni kosmiči? No, zdaj veste.

V sodelovanju z Vila Natura smo ustvarili popoln poletni recept iz samih zdravih sestavin. Podlaga sestoji iz kar 4 različnih vrst kosmičev (ovseni, rženi, ječmenovi in pirini), datljev ter indijskih oreščkov. Krema je pretežno grški jogurt z malce javorjevega sirupa za slajši okus ter pokuhane marelice, ki jih lahko nadomestite kar s kakšno bolj tekočo marmelado ali pa kakšnih drugim pokuhanim sadjem.

Sladico smo pokusili jesti tako iz zamrzovalnika kot hladilnika in super se je obnesla v obeh primerih – v prvem slučaju gre bolj za variacijo sladoleda, v drugem pa bolj mehko sladico za vse tiste, ki niste navdušeni nad zamrznjenimi dobrotami.

Nam je bila tako všeč, da jo bom kmalu morala spet ponoviti in mislim, da bom naslednjič poskusila z jagodami. Kakšna pa bi bila vaša najljubša kombinacija?

[recipe title=”Jogurtova zmrzlina s pokuhanimi marelicami” servings=”9″ time=”1h brez ohlajanja” difficulty=”22×22 cm”]

[recipe-ingredients]

 • Sestavine za podlago:
 • 100 g 4 žitnih kosmičev Vila Natura
 • 150 g indijskih oreščkov
 • 200 g mehkih izkoščičenih datljev
 • 50 g vode
 • Sestavine za ‘kremo’:
 • 600 g polnomastnega grškega jogurta
 • 1-2 JŽ javorjevega sirupa
 • 1 ČŽ vaniljeve esence
 • Marelična marmelada:
 • 300 g izkoščičenih marelic
 • 50 g sladkorja (ali 2 JŽ medu)

[/recipe-ingredients]

[recipe-directions]

 1. Najprej se lotimo izdelave marmelade, ki jo lahko napravimo že dan prej.
 2. Marelice očistimo in jih skupaj s sladkorjem dobro premešamo. Pustimo jih stati 1-2h, da spustijo sok.
 3. Nato jih na srednjem ognju počasi kuhljamo, da se povsem zmehčajo. S paličnim mešalnikom jih spasiramo in ohladimo.
 4. Za podlogo v multipraktiku združimo vse sestavine ter miksamo, da se oblikuje lepljiva in enotna zmes. Za ‘kremo’ ravno tako združimo vse naštete sestavine.
 5. Podlago razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Po njej polijemo kremo iz grškega jogurta, po njem pa razporedimo marmelado.
 6. Z noževo konico naredimo marmorni vzorec ter sladico za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik, da se strdi.
 7. Pred postrežbo jo temperiramo 10-15 minut ter hranimo v zamrzovalniku.

[/recipe-directions]

[/recipe]

Pri Vila Natura so zavezani h kakovosti zato uporabljajo le ekološko pridelavo hrane. S tem zagotavljajo vrhunsko kakovost živil s slovenskim poreklom. Te zanima, kaj vse ponujajo pri Vila Natura? Klikni tukaj za domačo stran ali pa si spodaj oglej, katera produkta smo uporabili v tem receptu:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja