Z novim letom pridejo novoletne zaobljube in med njimi je sigurno najpogostejša ta, da bomo poskusili zaživeti bolj zdravo; odpovedali se bomo alkoholu, sladkemu, cigaretam, redno bomo telovadili, na samem vrhu seznama pa je verjetno tudi hujšanje.

Po mojem mnenju so novoletne zaobljube malce za lase privlečene, saj menim, da, če se imaš rad, ne čakaš na novo leto, da kaj ukreneš v smeri glede svojega zdravja, ampak začneš že danes. Čeprav je december verjetno v skoraj vsakem gospodinjstvu praznično sladko obarvan, pa to ne pomeni, da se moramo po novem letu popolnoma odpovedati sladkemu in ogljikovim hidratom.

Tale lešnikov kruh je bolj zdrava alternativa sladkim kolačem, saj je pripravljen s pirino polnozrnato moko, z jabolčno čežano, ki poskrbi za sočnost in kar je najbolje? Je brez sladkorja, saj je sladkan s kremnim medom z lešniki, za katerega smo moči združili skupaj z Melissé ekipo. Melissé so prispevali domač, kremni in najbolj kakovosten med, kateremu so nato bili dodani lešniki. In rezultat? Kremni med Melissé s praženimi lešniki, ki je naravnost fantastičen in po mojem mnenju eden izmed najboljših iz Melissé kolekcije.

Priprava kruha je nadvse enostavna, saj ga ni potrebno dolgo mesiti, rezultat pa je ravno prav sladek in mehek kruh, ki ga lahko uporabite kot osnovo za mazanje (maslo, marmelada…) ali pa kar tako po kosilu namesto sladice.

[recipe title=”Lešnikov kruh z medom” servings=”ca. 10 porcij” time=”2h 30 min + ohlajanje” difficulty=”30×10 cm”]

[recipe-ingredients]

 • Sestavine:
 • 200 g Melissé kremnega medu z lešniki
 • 320 g mleka
 • 140 g jabolčne čežane brez sladkorja
 • 8 g svežega kvasa
 • 420 g pirine polnozrnate moke
 • Ščep soli
 • 150 g celih lešnikov

[/recipe-ingredients]

[recipe-directions]

 1. Lešnike operemo pod tekočo vodo in jih za 20 minut postavimo v pečico na 100 stopinj. Še vroče predenemo v krpo in jo malo ‘premečkamo’, da lupina odstopi. Čiste lešnike malce zdrobimo, da razpadejo na polovičke ali četrtine.
 2. V kozici združimo med, mleko in čežano ter segrejemo do toplega, da se med stopi. Tekočina ne sme biti vroča, saj bo uničila kvasovke in kruh ne bo pravilno vzhajal. Odstavimo.
 3. V skledo, v kateri bomo mesili, damo moko in sol ter premešamo. Na sredi napravimo jamico, vanjo vlijemo tekočino, čez razdrobimo kvas ter 5 mešamo na srednji hitrosti z nastavkom za biskvit (če uporabljamo robotski mešalnik) ali kuhalnico, da dobimo lepljivo in enotno zmes.
 4. Maso vlijemo v pomaščen in s papirjem obložen pekač, čez potrosimo z lešniki ter jih nekoliko vtisnemo v maso. Pokrijemo s krpo in na toplem brez prepiha pustimo vzhajati 1h.
 5. Pečico segrejemo na 200 stopinj.  
 6. Po eni uri vzhajanja damo kruh v pečico, temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj in pečemo 45-55 minut.
 7. Ohladimo v pekaču, hranimo pa v škrniclju v zaprti posodi, da bo kruh čim dlje časa svež.
 8. Postrežemo z maslom, marmelado ali pa kar tako, namesto sladice.

[/recipe-directions]

[/recipe]

Te zanima skrivnost odličnega medenega okusa v tem receptu? Odkrij ga na spodnji povezavi. ?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja