Pa smo spet tu, pri pripravi tort, seveda. Tako kot skoraj vsaka torta je tudi tale krasotica namenjena za nekaj prav posebnega – 2. obletnico bloga LaSanja. Kar ne morem verjeti, kako hitro beži čas – danes moj blog piha že drugo svečko!
Malinine torte so resda nadvse dobre torte; sveže, ne preveč sladke, super! Popolna izbira za to čudovito priložnost, ob kateri bi se rada zahvalila vam, zveste bralke in bralci – vsem, ki me berete, ki komentirate in srčkate moje objave na Facebooku in Instagramu. Vsem, ki mi pošiljate spodbudna sporočilca in vsem, ki mi z lepimi besedami polepšate vse dni, ko se mi zdi, da se znajdem na dnu in potrebujem kakšno spodbudno besedo.
In tako je nastala tale, naravnost čudovita malinova tortica v kombinaciji z vaniljo. Recept za tole tortico je v mojem zvezku bil pravzaprav napisan že vrsto let. Prvič sem jo naredila za fantov rojstni dan. Okus je bil super, izgled pa za moje današnje pojme niti ne tako. Po tolikih letih sem se je nato le lotila še enkrat, tokrat z veliko več uspeha kot prvič.
Sestavljena je iz treh plasti biskvita; dveh vaniljevih in enega kakavovega. Med spodnjima plastema se skriva vaniljeva krema, med zgornjima pa osvežilna malinova. Okrog in okrog pa – kaj drugega kot mascarpone frosting. Ja, slednji je v zadnjem času postal eden izmed mojih najljubših.
Čeprav je z njo mogoče malenkost več priprave, se tortica oddolži s čisto vsakim grižljajem. Njena mehka in sočna tekstura biskvitov se odlično zlije s kremno vaniljevo in osvežilno malinovo kremo. Sodeč po jedcih, ki so jo imeli možnost pokusiti, je to ena izmed najboljših (če ne kar najboljših) domačih tortic izpod mojih rok.
Še enkrat iz srca hvala vsakemu posebej – ogromno mi pomeni, da me podpirate na tej kulinarični poti – naj bo tako sladka in uspešna še naprej. Na še mnogo upihanih svečk!
[recipe title=”Malinova torta z vaniljo” servings=”10-12 oseb” time=”3-4 h brez ohlajanja” difficulty=”Ø 24 cm”]
[recipe-ingredients]
- Za biskvit:
- 4 večja jajca
- 300 g moke
- 110 ml mleka
- 100 ml olja
- 180 g sladkorja
- 8 g pecilnega praška
- 30 g kakava
- 1 vaniljev sladkor
- 1 ČŽ vaniljeve esence
- Za vaniljevo kremo:
- 750 ml mleka
- 2 vaniljeva sladkorja
- 3 vaniljevi pudingi
- 50 g zmehčane margarine
- 150 ml sladke smetane za stepanje
- Za malinovo kremo:
- 750 g zamrznjenih malin
- 100 g sladkorja
- 2 vaniljeva pudinga
- 150 ml belega vina, po možnosti sladkega
- 100 ml sladke smetane za stepanje
- Za frosting:
- 250 g mascarpone sira
- 120 g sladkorja v prahu
- 0,5 l sladke smetane za stepanje
- jedilna barva (roza)
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions]
- Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač premera 24 cm obložimo s peki papirjem in namastimo po robovih.
- V večji posodi skupaj zmešamo jajca, moko, mleko, olje, sladkor in pecilni ter dobro premešamo. Razdelimo na dva dela – v enega vmešamo kakav, v drugega pa vaniljev sladkor in esenco.
- Pečemo vsakega posebej pb. 20-25 minut oz. dokler zobotrebec ni čist, če ga zapičimo v sredo biskvita. Ohladimo.
- Ohlajen vaniljev biskvit prerežemo na dve polovici, kakavovemu pa zgolj odrežemo vrh, da bo bolj raven.
- Medtem ko se biskvita pečeta in ohlajata, se lotimo priprave vaniljeve kreme. V posodici skupaj zmešamo vaniljev sladkor, vaniljev puding in par žlic mleka. V kozici zavremo preostanek mleka in skuhamo puding. Na nizkem ognju kuhamo 1-2 minuti in stalno mešamo, da postane zares gost. Prekrijemo s plastično folijo, da se le-ta dotika vaniljeve kreme – tako med ohlajanjem ne bo nastala skorja. Pustimo, da se nekoliko ohladi.
- Čez kakšno uro, ko je krema že nekoliko bolj hladna, vmešamo razmehčano margarino. Zopet pokrijemo s folijo in pustimo, da se popolnoma ohladi.
- Na koncu v korakih vmešamo še stepeno sladko smetano.
- Malinova krema: Maline skupaj s sladkorjem stresemo v lonec in počasi segrevamo do vretja. V posodici skupaj zmešamo vaniljev puding in vino (lahko tudi vodo ali kombinacijo obojega). Ko maline zavrejo, vmešamo puding in mešamo, da se zgosti. Popolnoma ohladimo. Od celote vzamemo 10 žlic kuhanega malinovega želeja, ki ga bomo kasneje porabili pri sestavljanju torte.
- Ko so maline ohlajene, vmešamo še stepeno sladko smetano.
- Frostinga se lotimo naslednji dan, ko je tortica že ohlajena. V visoki posodi združimo mascarpone in sladkor v prahu. Miksamo 1-2 minuti, da postane gladek. Nato vlijemo še tekočo sladko smetano za stepanje ter pričnemo z miksanjem. Najprej na najnižji hitrosti nato jo počasi višamo. Frosting mora biti dovolj kompakten a hkrati vseeno kremast. Če ga bomo preveč zmiksali, se nam bo sesiril in začeti bomo morali znova. Čas miksanja smetane naj ne bi trajal dlje od 3-5 minut.
- Sestava: Ko imamo vse komponente, se lotimo sestavljanja tortice.
- Obod pekača, v katerem smo pekli tortico, obložimo z acetatno folijo.
- Na dno položimo prvo polovico vaniljevega biskvita in ga navlažimo s parimi žlicami mleka. Čez enakomerno razmažemo polovico vaniljeve kreme. Tretjino malinovega želeja, ki smo ga prej dali na stran, v kupčkih razporedimo po vrhu vaniljeve kreme.
- Sledi čokoladni biskvit, ki ga takisto navlažimo s parimi žlicami mleka. Čezenj razmažemo malinovo kremo (tisto, ki je zmešamo s sladko smetano) in po njej razporedimo drugo tretjino malinovega želeja.
- Sledi zadnja, druga polovica vaniljevega biskvita. Navlažimo jo z mlekom in premažemo z drugo polovico vaniljeve kreme. Po njej v kupčkih razporedimo še zadnjo tretjino malinovega želeja. Pokrijemo s folijo in pustimo, da se čez noč ohladi v hladilniku.
- Naslednji dan jo vzamemo iz pekača, odstranimo acetatno folijo in po robovih premažemo s frostingom. Preostanek frostinga razdelimo na tri dele; enega pustimo belega, drugega rahlo obarvamo z roza barvilom, tretjega pa naredimo intenzivno roza barve. Okrasimo po navdihu, po vrhu pa razporedimo še sveže maline.
[/recipe-directions]
[/recipe]