M

Medeni piščanec s čilijem

Po pariško ali dunajsko ocvrti pišo je bilo moje go to naročilo v restavraciji, ko sem bila še otrok. Z enim ajmerjem pomfrija in približno enako količino kečapa sem zmazala cel krožnik kot odrasel moški, pa še sem imela prostora za sladico. ? Tudi leta zatem, ko je bilo meso še na mojem jedilniku, je bi piščanec v takšni obliki moja najljubša oblika mesa.

Tale piščanec je pripravljen po korejskem vzoru priprave; najprej ocvrt oziroma popečen, nato pa glaziran v medeni omaki, v kateri se tokrat skriva nekaj začimb, sladkor, paradižnikova mezga, maslo in sama zvezda današnje jedi – kremni med Melissé s čilijem. Nekristaliziran med vrhunske kakovosti, ki je često primeren za pripravo katerekoli vrste mesa, se je tudi tokrat odrezal tako, kot se šika.

Lahke note medu in sladkega, ki naravnost odlično dopolnjujejo okus in sočnost pohanega  piščanca, za piko na i pa omaka potegne rahlo na pekoče, a ne preveč, ravno toliko, kolikor je potrebno za noro dober okus.

Priprava mesa je nadvse enostavna, jed pa lahko pripravite iz kateregakoli dela piščanca; perutničk, bedrc, prsi… V Koreji velikokrat uporabijo tudi kokošje nogice, brez kosti, seveda. Meso se super poda poleg riža ali pire krompirja, lahko pa ga postrežete tudi kar s kosom dobrega kruha.

In kaj je pri njem poleg hitre in enostavne priprave tako dobro? Da ga lahko postrežete tudi hladnega, saj v hladilniku počaka do 3 dni. Seveda po tem času ne bo več tako sočen in hrustljav, vedno pa ga lahko pogrejete na ponvi ali pa kar mikrovalovki.

[recipe title=”Medeni piščanec s čilijem” servings=”4″ time=”20 min” difficulty=”/”]

[recipe-ingredients]

  • Sestavine za piščanca:
  • 4×200 g piščančjih prsi
  • 100 g moke
  • 50 g škroba
  • 1 zvrhana ČŽ česna v prahu
  • 1 zvrhana ČŽ paprike v prahu
  • Sol in poper
  • Sestavine za omako:
  • 70 g Melissé kremnega medu s čilijem
  • 1 JŽ masla
  • 2 JŽ paradižnikove omake
  • 2 JŽ paradižnikove mezge
  • 2 JŽ sojine omake
  • 1 JŽ rjavega sladkorja
  • 1 ČŽ česna v prahu
  • Sol in poper

[/recipe-ingredients]

[recipe-directions]

  1. Lotimo se priprave piščanca; s papirnato brisačo ga osušimo, posolimo, popopramo in narežemo na koščke poljubne velikosti.
  2. V skledi zmešamo vse ostale sestavine in vanjo damo piščanca. Premešamo, da se ga moka prime z vseh strani.
  3. V loncu segrejemo zadostno količino olja. Piščanca pred dodajanjem v olje otresemo, da z njega pade odvečna moka, in ga pazljivo polagamo v vroče olje.
  4. Cvremo ga par minut, odvisno od velikosti mesa. Nato ga damo na papirnato brisačko, da odteče odvečno olje.
  5. V ponvi zmešamo vse sestavine za omako. Ko zavre, dodamo piščanca in zgolj na hitro premešamo.
  6. Pred serviranjem ga potresemo s kolobarji mlade čebule in sezamom.
  7. Serviramo s krompirjem, rižem, zelenjavo…
  8. Nasvet: namesto piščančjih prsi lahko uporabimo katerikoli del piščanca, ob tem pa prilagodimo čas cvrtja. Ostanke lahko v hladilniku hranimo 2-3 dni, postrežemo pa lahko tudi hladnega.

[/recipe-directions]

[/recipe]

Te zanima skrivnost odličnega medenega okusa v tem receptu? Odkrij ga na spodnji povezavi. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja