Presne tortice so mi v zadnjem času vse bolj pri srcu. Pa ne samo torte, vsi presni grižljaji in sladice. Tokrat je na vrsto prišla presna robidova torta. Pri nas jim v hecu rečemo ostrožnice še iz prejšnjih generacij. Niti ne vem, od kod izvira to ime, ali si je kdo to izmislil, ker med drugim rastejo v gozdu na Ostrožnem, ali po priimku, in roko na srce, včasih mi gredo robide iz glave, ker so mi že od malih nog poznane pod imenom ‘ostrožnice’. Ja, se moram kdaj pa kdaj kar malo ugrizniti v jezik, da uporabim pravilno slovensko poimenovanje in me ljudje ne gledajo kot tele v nova vrata, ko gre za interno družinsko šalo. ?
Skratka, namesto ‘ostrožnic’ lahko uporabite tudi kakšno drugo sadje, slučajno smo jih imeli v zamrzovalniku, pa še malo drugačne so, da ne bodo vedno maline in borovnice. Tortna podlaga je neverjetno mehka in prav nič zbita, srednja plast pa kremasta in ne preveč sladka. Zgornja plast marmelade se odlično poda k torti in poudari njen okus, tako da nikar ne izpustite zgornjega premaza!
[recipe title=”Presna robidova torta” servings=”8-10 oseb” time=”1h 60 min brez ohlajanja” difficulty=” 22 cm”]
[recipe-ingredients]
- Sestavine za tortno podlogo:
- 200 g izkoščičenih datljev
- 65 g vode
- 150 g mandljev
- 50 g vode
- 20 g stopljenega kokosovega olja
- Za robidovo marmelado:
- 1 kg odmrznjenih robid
- Sladilo po okusu (javorjev sirup, brezovo sladilo, agavin sirup, sladkor…)
- 35 g chia semen
- Za kremo:
- 350 g indijskih oreščkov, čez noč namočenih v hladni vodi
- Kokosova smetana iz 1 ohlajene pločevinke kokosovega mleka
- Sladilo po okusu
- 60 g kokosovega olja
- 1/3 robidove marmelade
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions]
- Najprej se lotimo priprave tortne podloge. V mešalniku združimo datlje s 70 g vode in mešamo tako dolgo, da se oblikuje gosta pasta. Predenemo v skledo. Enako naredimo z mandlji; združimo jih s 50 g vode in mešamo tako dolgo, da nastane pasta. Skupaj z datljevo pasto in stopljenim kokosovim olje jo zmešamo ter razporedimo po tortnem obodu, ki smo ga prej obložili z acetatno folijo. Za čas priprave ostalih sestavin damo v hladilnik.
- Za robidovo marmelado odmrznemo robide, jih odcedimo in zmiksamo s paličnim mešalnikom v gosto pasto. Dodamo jim izbrano sladilo in chia semena ter pustimo stati 30 minut, da se chia semena dobro prepojijo. Maso nato razdelimo na tri dele: enega razmažemo po tortni podlagi, enega zmešamo s kremo, tretjega pa prihranimo za premaz čez torto.
- Za kremo indijske oreščke noč prej namočimo v zadostni količini hladne vode. Naslednji dan jih odcedimo in speremo pod tekočo vodo. V mešalniku jih združimo z 1 dcl vode in zmiksamo v gladko pasto. Damo jih v posodo, dodamo kokosovo smetano (strjeno kremo na vrhu ohlajene pločevinke kokosovega mleka) in zmešamo. Dodamo še sladilo po izbiri ter stopljeno kokosovo olje. Na koncu v maso narahlo vmešamo še tretjino robidove marmelade in prelijemo po tortni podlagi. Za nekaj časa jo postavimo v zamrzovalnik, da se strdi. Ko je dovolj trda, čeznjo prelijemo še zadnjo tretjino robidove marmelade.
- Hranimo jo v hladilniku.
[/recipe-directions]
[/recipe]