S koncem avgusta se od nas počasi poslavlja poletje, z njegovim odhodom pa pozdravljamo barv polno tetko jesen. Čeprav nas bo s svojim nastopom razveselila šele konec septembra, je jesen od nekdaj moja najljubša – toplo, a ne vroče sonce, dežela, polna barv in povsem drugačen vonj, ki ga s seboj prinaša ta nadvse čudoviti letni čas.
Nastop jeseni je kljub oznanjanju novega šolskega leta s sabo prinesel toliko zanimivih dogodivščin in opravkov, od katerih sem se zdaleč najbolj veselila ravno vlaganja pridelkov, ki smo jih pridelali čez poletje, ali pa sadja, ki je dozorelo v poznem jesenskem soncu.
Jabolka, hruške, pa tudi slive – iz vseh smo pripravljali čežane, marmelade in razne sladice. Da, to je nedvomno moj najljubši letni čas.
Današnji recept diši po jeseni – slive, cimet in topla postrežba. Slivov crumble je sila enostavna sladica, za katero ne boste umazali veliko posode, večino dela pa bosta namesto vas opravila multipraktik in pečica.
Za hrustljavi del preprosto združite vse sestavine ter jih razporedite po sadju – to je vse! V receptu sem uporabila kar dva izdelka od Vila Nature (mimogrede, sem že omenila, kako odlične izdelke imajo, in da so vsi pridelki pridelani in predelani v Sloveniji? :-)).
Sladička se za razliko od ostalih postreže topla, zato jo boste lahko pojedli kmalu po tem, ko jo boste vzeli iz pečice. Njena hrustljava tekstura in oreškast okus se odlično podata k hladnemu sladoledu ali grškemu jogurtu. V primeru, da sliv ne marate, pa jih brez problema nadomestite z marelicami, breskvami, borovnicami, robidami, malinami ali kakšnim drugim sadjem. Prepričana sem, da bo crumble odličen prav z vsakim!
[recipe title=”Slivov crumble” servings=”9-12″ time=”70 min brez ohlajanja” difficulty=”35×23 cm”]
[recipe-ingredients]
- Sestavine za crumble:
- 180 g pirine bele moke Vila Natura
- 80 g 4 žitnih kosmičev Vila Natura
- 100 g masla
- 1 rumenjak
- 1 vaniljev sladkor
- 5 g pecilnega praška
- Ščep soli
- Potrebujemo še:
- 700 g izkoščičenih sliv
- Rjavi sladkor
- Cimet
- Mandljevi lističi za posip
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions]
- Pečico segrejemo na 180 stopinj.
- Sestavine za crumble združimo v multipraktiku in miksamo tako dolgo, da se oblikuje drobljivo testo.
- Pekač namastimo s stopljenim maslom ter po njem razporedimo slive. Po okusu jih začinimo s cimetom ter rjavim sladkorjem.
- Po slivah razdrobimo crumble, povrh pa potrosimo še mandljeve lističe.
- Pečemo 35-40 minut do zlate barve.
- Postrežemo še toplega, najbolje s kepico sladoleda ali grškim jogurtom.
[/recipe-directions]
[/recipe]
Pri Vila Natura so zavezani h kakovosti zato uporabljajo le ekološko pridelavo hrane. S tem zagotavljajo vrhunsko kakovost živil s slovenskim poreklom. Te zanima, kaj vse ponujajo pri Vila Natura? Klikni tukaj za domačo stran ali pa si spodaj oglej, katera produkta smo uporabili v tem receptu: