F

Francoske čokoladne rezine z ribezom brez moke

Francoska čokoladna torta je ena izmed ‘prepoznavnih’ sladic taščine kuhinje. Tako, kot je včasih pripravljala čokoladni kuglof z orehi, se zdaj vedno bolj poslužuje te čokoladne torte. Kot prvo, gre za zelo enostavno sladico, kot drugo je brez moke, kot tretje pa vsebuje razmeroma malo sladkorja. Po teksturi je mehka in sočna, po okusu pa izjemno bogatega okusa po čokoladi, saj vsebuje tisto, ‘tapravo’ temno, z najmanj 60% kakava.

Navadno jo postreže s stepeno sladko smetano in okrasi s kakavom v prahu, kar bi v poštev prišlo tudi pri tej, nekoliko posodobljeni in spremenjeni različici torte. Obogatila sem jo z ribezom, spremenila njeno recepturo, dodala kakšno sestavino, a vseeno nisem oskrunila njene rdeče niti – veliko čokolade ter malo moke in sladkorja.

Na prvo uč gre za neke vrste brownije. Le-ti navadno vsebujejo goro sladkorja, prav tako pa ne ‘šparajo’ na moki. No, pri tejle moji različici se lahko mirne vesti pregrešite še za kak dodaten kos. Čeprav je sladkorja razmeroma malo glede na to, da sladica vsebuje veliko temne čokolade ter kisel ribez, niso te rezine prav nič pomanjkljivo sladke. Grenak okus čokolade in kisel okus ribeza se perfektno dopolnjujeta.

Njena priprava je zelo enostavna, namesto ribeza pa lahko uporabite tudi katerokoli drugo sadje, npr. borovnice, maline, banane ipd. Prav tako pa je super izbira za takrat, ko morate speči kaj vnaprej, saj se zaradi termične obdelave in odsotnosti kreme super obdrži v hladilniku.

[recipe title=”Francoske čokoladne rezine z ribezom brez moke” servings=”9″ time=”30 min brez peke in ohlajanje” difficulty=”20×20 cm”]

[recipe-ingredients]

  • Sestavine:
  • 200 g temne čokolade (60-70% kakava)
  • 90 g masla
  • 4 manjša ali 3 velika jajca
  • 80 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 200 g ribeza

[/recipe-ingredients]

[recipe-directions]

  1. Pečico segrejemo na 175 stopinj, pekač namastimo in obložimo s papirjem za peko.
  2. V stekleni posodi združimo koščke čokolade in masla. Nad vodno kopeljo ju stopimo ter malce ohladimo.
  3. Jajca ločimo – rumenjake stepemo s polovico sladkorja in vaniljevim sladkorjem v penasto zmes, beljake pa z drugo polovico sladkorja v trd sneg.
  4. Rumenjake nato vlijemo v nekoliko ohlajeno čokolado ter dobro premešamo. Na koncu na rahlo vmešamo še sneg beljakov z lopatko ter pazimo, da ohranimo čim več zraka.
  5. Maso vlijemo v pekač, jo zgladimo, po njej potrosimo ribez ter ga malce potisnemo v maso.
  6. Pečemo približno 30 minut. Popolnoma ohladimo v pekaču in poljubno okrasimo s sladkorjem v prahu ali stepeno sladko smetano.

[/recipe-directions]

[/recipe]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja