Mille-feuille je ena izmed najbolj znanih francoskih klasik. Sestavljena je iz treh plasti listnatega testa, med katerimi se skriva slaščičarska krema, največkrat z okusom vanilje. Gre za več stoletij staro sladico, ki so jo včasih, namesto s kremo, polnili z različnimi sortami marmelade. Pravzaprav je bila uporaba marmelad v sladicah pred parimi stoletji zelo pogosta. Tedanji francoski kuharji so karte polagali na omake, ali v tem primeru marmelade, ki so jih kuhali v nedogled, da so se zgostile po naravni poti. Včasih niso poznali želirnih sredstev, kot jih poznamo danes. Dam pa roko v ogenj, da tedanji kuharji tovrstnih pripravkov ne bi uporabljali,  tudi če bi obstajali, saj je tovrstni način priprave veljal za osnovo dobre kuhinje.

Njeno ime, ki v slovenščini dobesedno pomeni ’tisoč listov’, včasih prevajamo kot kremna rezina ali tisočlistnica. Že v svoji diplomski nalogi sem se jezila nad tema prevodoma, sploh nad prvim, saj se mi zdi, da kljub temu, da obe sladici vsebujeta listnato testo in vaniljevo kremo, to ni opravičljiv razlog, da imensko enačimo njuno tradicijo, ki se mi z vidika gastronomske zapuščine zdi tako zelo pomembna za obe državi.  

Dandanes se za to sladico najde že veliko različnih receptov, ki namesto vaniljeve kreme uporabljajo razne alternative. Seveda se mi zdi popolnoma sprejemljivo, da si vsak kuhar recept priredi po svojem okusu in namesto vaniljeve uporabi na primer čokoladno kremo. Danes z vami delim osnovni recept za to prekrasno sladico, ki sem jo obogatila s svežimi malinami, ki jih lahko po želji izpustite ali pa nadomestite s kakšnim drugim jagodičevjem.

Svetujem pa vam, da sladico pripravite na dan postrežbe, saj se v hladilniku testo ‘napije’ vlage iz kreme in postane mehko ter s tem izgubi hrustljavost, ki je ena izmed prepoznavnih komponent te večne klasike.

[recipe title=”Mille-feuille” servings=”8 oseb” time=”60-90 min brez peke in ohlajanja” difficulty=”/”]

[recipe-ingredients]

 • Za testo:
 • 500 g listnatega testa, odmrznjenega
 • Sestavine za kremo:
 • 400 ml mleka
 • 80 g rumenjakov (ca. 5 rumenjakov)
 • 100 g sladkorja
 • 40 g moke ali gustina
 • 40 g masla sobne temperature
 • 6, 5 g želatine v lističih (4 listi)
 • Vaniljev strok ali vaniljeva aroma
 • 150 g smetane za stepanje
 • Potrebujemo še:
 • 250 g malin
 • 150 ml sladke smetane
 • Metine lističe za okras

[/recipe-ingredients]

[recipe-directions]

 1. Listnato testo lahko spečemo en dan prej in do uporabe hranimo na sobni temperaturi v zaprti posodi.
 2. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Površino, na kateri bomo valjali testo, rahlo pomokamo. Testo razvaljamo na debelino ca. 2 mm. Izrežemo 27 pravokotnikov, velikih približno 12×6 cm.
 3. Razporedimo jih po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem, in za 30 minut postavimo v hladilnik. Pred peko jih dobro prepikamo z vilicami, da bo testo enakomerno naraslo.
 4. Pečemo 20-25 minut, da se rjavo zapeče. Ohladimo.
 5. Za kremo: Želatino namočimo v hladni vodi, da se napihne (pb. 5-10 minut). Vaniljev strok prerežemo po dolgem ter mu izdolbemo semena. Dodamo mleku in vse skupaj zavremo.
 6. Medtem ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake s sladkorjem stepamo 5 minut, da narastejo. Po žlicah nato dodamo presejano moko in dobro zmešamo.
 7. V rumenjakovo zmes počasi vlivamo polovično količino vrelega mleka ter zmešamo, da se poenoti. Nato zmes vlijemo v preostanek vrelega mleka ter na srednjem ognju kuhamo približno 1-3 minute, da se zgosti. Odstavimo z ognja in dodamo odcejene lističe želatine ter maslo in zmešamo.
 8. Pokrijemo s folijo, da se le-ta dotika kreme, in pustimo, da se popolnoma ohladi. Ohlajeno kremo zmešamo s stepeno sladko smetano.
 9. Ko imamo vse komponente, se lotimo zlaganja sladice. Za vsako posebej bomo potrebovali tri plasti listnatega testa ter pb. 10 malin.
 10. Na prvo plast testa na tanko namažemo malo kreme. Tako se bodo maline ‘prilepile’ na testo in ne bodo padale ven. V dveh vrstah jih razporedimo po testu in pokrijemo z drugo plastjo, na katero nabrizgamo slaščičarsko kremo in pokrijemo s tretjo plastjo testa.
 11. Po vrhu okrasimo s stepeno sladko smetano, malinami in meto, ali pa zgolj s sladkorjem v prahu.
 12. Za uro ali dve jih postavimo v hladilnik, nato postrežemo še na dan priprave.

[/recipe-directions]

[/recipe]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja