Danes je zunaj deževno in hladno in nič kaj ne izgleda, da je prišla že pomlad. Na tak dan se moramo pocrkljati z nečim okusnim, da nam ga malce polepša, se vam ne zdi? Želela sem nekaj preprostega, nekaj, kar me bo razvajalo, obenem pa bo zdravo in hitro pripravljeno. Tale recept za veganske mini pite s čokolado in borovnicami izpolnjuje vse moje želje!
Pri pripravi pite sem se odločila za podlago iz datljev, oreškov, pirinih kosmičev in otrobov. Uporabila sem pirine otrobe in pirine kosmiče znamke Vila Natura. To je resnično posebna znamka, ki se posveča ekološki in lokalno pridelani hrani. Otrobi in kosmiči v receptu poskrbijo za popolno uravnoteženost med mokrimi in suhimi sestavinami, ker saj veste, mehka in sladka podlaga sta ključ do dobre pite, poleg nadeva, seveda.
In kaj naj rečem o nadevu? Saj ne boste verjeli, ampak za pripravo sem potrebovala samo tri sestavine – temno čokolado, kokosovo mleko in malce domišljije. Nadev je tako bogat in poln okusa, da sem skoraj pozabila, da je poletje že skoraj tu! Ampak hey, ta pita je zdrava, brez peke in veganska, zato si lahko privoščim še en košček brez slabe vesti! 🙂
Na koncu sem pito okrasila s svežimi borovnicami. Ne le, da so dodale barvitost, ampak so tudi osvežile vsak grižljaj. Mini pite so res ljubke in enostavne za pripravo. Najboljše pa je, da niso sladkane z dodanim sladkorjem, kar je resnično plus za vsakogar, ki, tako kot jaz, po kosilu rad poseže po kakšnem sladkem grižljaju.
[recipe title=”Mini čokoladne veganske pite” servings=”5-6 mini pit” time=”1 h brez ohlajanja” difficulty=”5-6x Ø 12 cm ali 1x Ø20 cm”]
[recipe-ingredients]
- Sestavine za podlogo:
- 80 g pirinih otrobov Vila Natura
- 100 g pirinih kosmičev Vila Natura
- 50 g oreščkov (orehi, mandlji, lešniki…)
- 2 JŽ presnega kakava
- 220 g datljev brez koščic
- 1 JŽ stopljenega kokosovega olja
- 1 JŽ javorjevega sirupa
- Sestavine za nadev:
- 300 g kokosovega mleka iz pločevinke (polnomastnega)
- 300 g temne čokolade (50-75% kakava)
- Potrebujemo še:
- Sveže borovnice za dekoracijo
- Pirini otrobi Vila Natura za posip
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions]
- Datlje prelijemo z vrelo vodo in pustimo 10 minut, da se zmehčajo. Nato jih odcedimo.
- V multipraktiku združimo otrobe, kosmiče, oreščke in kakav. Parkrat pulznemo, da se oreščki razdrobijo. Damo v skledo.
- V multipraktik nato damo mokre sestavine – datlje, kokosovo olje in sirup. Zmiksamo v gladko pasto, nato pa združimo s suhimi sestavinami v enotno zmes.
- Maso razporedimo po modelu (100g mase na en model) ter dobro potisnemo ob stene.
- Za nadev zavremo kokosovo mleko ter ga prelijemo čez čokolado. Zmešamo, da se masa poenoti, čokolada pa stopi. Malenkost ohlajeno vlijemo v modele na podlago ter damo v hladilnik, da se strdi (ca. 1 h).
- Ohlajene okrasimo z borovnicami in potrosimo s pirinimi otrobi.
- Hranimo v hladilniku v zaprti posodi do 5 dni.
[/recipe-directions]
[/recipe]
Pri Vila Natura so zavezani h kakovosti zato uporabljajo le ekološko pridelavo hrane. S tem zagotavljajo vrhunsko kakovost živil s slovenskim poreklom. Te zanima, kaj vse ponujajo pri Vila Natura? Klikni tukaj za domačo stran ali pa si spodaj oglej, kateri produkt smo uporabili v tem receptu: