Pomlad je tu, z njo pa čas za spomladanske prigrizke. Sveži drobnjak na mojem vrtu po vseh teh letih še vedno vztraja in ravno to zelišče je bilo navdih za tokratni recept – slano zeliščno pito iz listnatega testa s sladkim krompirjem in sirom. V njej se prepletajo plasti hrustljavega testa, sira, smetane in na tanko narezanega krompirja, okus po česnu pa zahvaljujoč drobnjaku (in, priznam, tudi pravemu česnu), lepo zaokroži okuse.
Če povem po pravici, so mi pite zelo pri srcu – slane ali sladke, ni važno, le, da so hrustljave in okusne – kar pa pri piti po mojem mnenju ni problem, saj še nisem jedla takšne, ki ne bi bila dobra. Ta slana pita je zelo enostavna in hitra za pripravo, pripravljena pa je iz skromnih sestavin, ki jih imate skoraj vedno pri roki.
Ste poleg slastne pite na fotografijah opazili še kaj drugega? Današnji recept je nastal v sodelovanju z Bonami in čudovitimi krožniki, ki jih najdeš na tej povezavi. Kar mi je pri njih tako zelo všeč, je to, da so nizki, veliki in čudovitih odtenkov, ki se naravnost fantastično podajo z današnjim receptom. Poleg njih je tudi lanena krpa, ki jo najdeš tukaj.
Kombinacija kvalitetne posode in lanenih krp je moj go-to kombo za vsako fotografiranje hrane. Za čudovitimi seti posode in blaga sem vedno na preži – hvala, Bonami, za čudovit komplet obojega. ❤️
Da se vrnem nazaj k receptu – tale pita je kremasta, hrustljava in popolna za kakšen piknik ali praznovanje. Postrežete jo lahko toplo ali hladno, za predjed, prilogo ali kot prigrizek. K njej se naravnost fantastično poda tudi poširano jajce, po želji pa lahko pito popestrite tudi s pečeno slanino ali dimljenim lososom – ideja za vse mesoljubce, ki jim zgolj vegetarijanska verzija ne bi bila dovolj.
[recipe title=”Slana pita iz listnatega testa s sladkim krompirjem” servings=”4 pite (4-8 oseb)” time=”30 min brez peke” difficulty=”pekač od pečice”]
[recipe-ingredients]
- Sestavine za namaz:
- 240 g kisle smetane
- 4 stroki česna, strti
- 3 JŽ svežega drobnjaka, nasekljanega
- Sol in poper
- Potrebujemo še:
- 2 paketa listnatega testa (pravokotnega in razvaljanega)
- 2 srednja sladka krompirja, olupljena in narezana na zelo tanke lističe
- 100 g feta sira
- Pest parmezana
- Jajce za premaz
- Sezam za posip
- Po želji za dodatki: poširano jajce, pečena slanina, dimljeni losos…
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions]
- Pečico segrejemo na 190 stopinj.
- Listnato testo razrežemo na dva dela, da skupaj dobimo 4 kose testa. Vsakega prepikamo z vilicami (2 cm od roba pustimo neprepikanega).
- Za nadev združimo vse sestavine, razdelimo na 4 dele in namažemo po prepikani površini (ne po robu). Po nadevu potrosimo feto in razporedimo rezine krompirja v eni plasti.
- Po krompirju potrosimo nasekljani drobnjak in parmezan.
- Robove prepognemo in jih stisnemo skupaj, premažemo jih z razžvrkljanim jajcem in potrosimo s sezamom.
- Pito pečemo 35 minut in postrežemo s poširanim jajcem, pečeno slanino, dimljenim lososom ali solato. Postrežemo jo lahko toplo ali hladno.
[/recipe-directions]
[/recipe]
Bonami podjetje že vrsto let razvaja z najkvalitetnejšimi izdelki za dom – vse od pohištva do kuhinjskih pripomočkov. Na njihovi spletni strani najdeš na deset tisoče različnih izdelkov, na spodnjih povezavah pa najdeš tiste, ki so uporabljeni v današnjem receptu: