Pita, pa naj bo sladka ali slana, vedno najde prostor v mojem srcu. Jabolčna je pravzaprav moja najljubša od sladkih različic, sploh, če je dobro obložena, domača, z veliko cimeta.
V današnjem receptu predstavljam idejo za slano različico jesenske pite, ki poleg jajc, smetane in jesenske kraljice – buče, vsebuje tudi hamburško slanino, zato sem prepričana, da bo všeč vsem mesojedcem.
Za testo sem uporabila profesionalno moko Polselli biscotti, ki je ustvarjena za tovrstno peko testa z veliko masla. Ima srednje trdnost in elastičnost, je visoko kakovostna in temu primerno daje tudi odlične rezultate! Testo je bilo namreč izjemno krhko, hrustljavo ter z močnim okusom po maslu.
Pita je primerna za kosilo, malico, večerjo, piknik pa tudi kakšen zajtrk. Lahko jo postrežemo toplo ali pa hladno, saj bo ohlajena vseeno ohranila svoj odličen okus!
[recipe title=”Zelenjavni quiche z bučo in slanino” servings=”8″ time=”2h” difficulty=”Ø 25 cm; v: 5 cm”]
[recipe-ingredients]
- Sestavine za testo:
- 350 g moke Polselli biscotti
- Ščep soli
- 180 g hladnega masla
- 1 veliko jajce
- 1-4 JŽ hladne vode po potrebi
- Sestavine za polnilo:
- 1 velika čebula
- 180 g hamburške slanine
- 200 g muškatne buče
- 1 kisla smetana (180 g)
- 200 g sladke smetane
- 3 jajca
- Pest svežega drobnjaka, nasekljanega
- Sol in poper
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions]
- Za testo: v skledi zmešamo moko, sol, na kocke narezano hladno maslo, jajce ter vodo po potrebi. Oblikujemo testo (ne mesimo preveč).
- Delovno površino pomokamo. Na testo položimo list peki papirja ter razvaljamo na 3 mm debelo. Testo predenemo v pomaščen pekač, pritisnemo robove ter ga prepikamo.
- Za 30 minut ga postavimo v zamrzovalnik. Nato ga slepo spečemo (20-25 minut / 200 stopinjah).
- Za polnilo: čebulo, slanino in bučo narežemo na poljubno velike koščke.
- Na ponvi na malce olja najprej prepražimo slanino nato jo odstranimo iz ponve (maščobo pustimo).
- Na isti ponvi prepražimo čebulo, jo odstranimo iz ponve, nato prepražimo še bučo.
- V posodi zmešamo kislo smetano, sladko smetano, jajca, sol, poper, popečeno slanino, čebulo in bučo, sol, poper ter pest nasekljanega drobnjaka. Dobro premešamo.
- Mešanico zlijemo na pol pečeno testo, postavimo v pečico ter pečemo še 25-30 minut na 180 stopinjah.
- Postrežemo toplo ali hladno.
- Nasvet: če nam ostane kaj testa, ga lahko zamrznemo ali uporabimo za novo pito. Preostanek polnila lahko brez testa popečemo na ponvi za frittato.
[/recipe-directions]
[/recipe]
Želiš tudi ti ustvarjati s profesionalnimi mokami? Moko iz recepta najdeš na spodnji povezavi, ob tem pa ne pozabi izkoristiti tudi 10 % popusta pri nakupu nad 20 € – KODA: LaSanja10